Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"DODATNI DOPRINOS REGIONALNOM POMIRENJU"

Kabinet premijera: Amandmani Crne Gore sprečavaju dalju politizaciju i nerazumijevanje

19.05.2024 12:56h

Foto: gov.me

Amandmani koje je Crna Gora uputila predlagačima Rezolucije o Srebrenici, imaju za cilj da doprinesu otklanjanju iskrivljenih i pogrešnih interpretacija i spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog pitanja, saopšteno je iz Kabineta premijera Milojka Spajića.

Ponavljaju da su amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu.

Podsjeća se da je Spajić, kazao i da je u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, i da vjeruje da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu.

Podsjećaju da je Crna Gora kroz intenzivnu diplomatsku korespondenciju i značajne napore uspjela da usaglasi dvije amandmanske formulacije kojima se nedvosmisleno ističe da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini.

Navedeno je da se amandmanima ističe da je nepokolebljiva posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini.

“Napori i djelovanje naše diplomatije utemeljeni su isključivo na prijateljskom i pomiriteljskom pristupu. Uvjereni smo da rezultati koje postižemo, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu, jasno odražavaju našu proaktivnost i posvećenost napretku Crne Gore i cijelog regiona”, zaključeno je u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT