Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OPŠTINE

Kovačević: Dužni smo da gradimo uslove da Nikšić bude prepoznat kao pokretač razvoja i napretka našeg društva

18.09.2023 15:53h

Foto: Screenshot/Youtube

Nikšić je grad slobode, drevni Onogošt u kom su stolovali i iz njega proglase davali Nemanjički kraljevi i carevi. Uprkos padu pod Otomansku impriju, pleme Nikšić, po kojem je grad dobio ime, dugo vremena pružalo je svoj otpor i borilo se za slobodu naroda, poručio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitajući Dan opštine.

„Vojvoda Grdan je zajedno sa srpskim patrijarhom Jovanom 1597. podigao opštenarodni ustanak protiv osmanlija i još mnogo puta su se Nikšićani bunili i podizali na oružje kako bi sačuvali svoju slobodu. Mnoge razure Nikšićana i Trebješana o tome svjedoče. Nikšić je svoju slobodu osvojio 8. septembra 1877. borbom hrabrih crnogorskih i hercegovačkih ratnika u čiju je čast i spomen podignut i hram Svetog Vasilija Ostroškog koji je najznačajniji simbol ovoga grada. Tu je svoju slobodu potvrdio i 2.novembra 1918. oslobođenjem od Austrougara i 18. septembra 1944. godine oslobođenjem od Njemaca. Ovaj poslednji datum je izabran da bude i Dan naše opštine", kazao je Kovačević.

Ističe da taj datum nosi poseban značaj jer "oslobođenjem od nacista Nikšić je potvrdio da je protivnik onih ideologija koje su imale za cilj da naš narod razbiju i razdijele u više manjih država kako on ne bi upravljao sam sa sobom već bio sluga tadašnjih centara moći Evrope i svijeta".

"Želja za narodnim jedinstvom i zajedništvom sačuvala je preduslove da Nikšić postane značajan grad zajedničke i velike države . Kada je situacija postala drugačija, nažalost, i Nikšić je gubio ono mjesto i poziciju koju je imao. Pa ipak, sjećajući se svih boraca za njegovu slobodu i velikih datuma poput današnjeg mi smo dužni da gradimo uslove da Nikšić i u ovome vremenu bude prepoznat kao pokretač razvoja i napretka našeg društva“, naglasio je Kovačević.

On je govorio i o brojnim realizovanim projektima, započetim, kao i brojnim koji će se u narednom periodu realizovati.

„Nikšić je naš grad naše mjesto pod suncem. Svi zajedno smo dužni da uložimo sve što možemo u njegov razvoj i napredak. Gledajmo jedni u drugima prvo Nikšićane i uspjećemo“, poruka je prvog čovjeka nikšićke opštine.

Nagrade Oslobođenja Nikšića Veselinu Šturanoviću i Radojici Stankoviću

Tradicionalno, povodom Dana Oslobođenja dodijeljene su nagrade Oslobođenja Nikšića. Ovogodipšnji laureati su Veselin Šturanović i Radojica Stanković (Šanta Panta).

Nagrade im je uručio predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT