Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"APELUJEM DA SE FINALIZUJE ZAPOČETI IZBORNI PROCES"

Milatović: Raspisivanje novih izbora u Šavniku narušilo bi pravni poredak

02.04.2024 14:41h

02.04.2024 14:51h

Foto: predsjednik.me

Novi izbori u Šavniku ne mogu biti raspisani na osnovu odluke Vlade o raspuštanju lokalnog parlamenta, poručio je predsjednik države Jakov Milatović. 

Raspisivanje novih izbora u toj opštini, kako je istakao, značilo bi narušavanje pravnog poretka.

“Još jednom apelujem na sve nadležne institucije da odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik”, poručio je Milatović.

Povodom Odluke o raspuštanju Skupštine opštine Šavnik koju je donijela Vlada, Milatović podsjeća da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da mandat skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

Tim Zakonom, kako dalje navodi, propisano i da u slučaju prestanka mandata Skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine.

Kako je istakao, Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da u slučaju prestanka mandata skupštine opštine prije vremena, predsjednik države raspisuje izbore narednog dana od dana njenog raspuštanja, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata.

Na osnovu tih zakonskih rješenja, navodi Milatović, proizilazi da se obaveza predsjednika da raspiše izbore za odbornike skupštine opštine, u navedenim slučajevima, konstituiše isključivo kada je do raspuštanja skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata.

“U konkretnom slučaju, imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik”, naveo je Milatović u saopštenju.

Podsjetio da je u toku sprovođenje izbornog procesa u opštini Šavnik, započetog 23. oktobra 2022. godine, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za odbornike koju je donio bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Ističem da je pomenuta Odluka donesena na zakonit način, da je i dalje na pravnoj snazi, te da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja člana 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji”, rekao je Milatović.

Podsjetio je i da je Državna izborna komisija (DIK), u odgovoru Ministarstvu javne uprave od 12. marta, ukazala „da je izborni proces na dva biračka mjesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nijesu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica”.

To, kako su naveli iz DIK-a, za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na tim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo.

Iz takvog stava se, prema riječima Milatović, zaključuje da je ostvarivanje biračkog prava na ta dva biračka mjesta nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT