Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČIO DA JE ŠKOLA KIČMA RAZVOJA ZEMLJE , TE DA JE NEOHODNA REFORMA RADI NAPRETKA

Milatović: PISA testiranje crveni alarm, uhvatiti se ukoštac i sa lažnim diplomama

06.12.2023 12:18h

06.12.2023 13:44h

Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da su juče objavljeni rezultati PISA testiranja zabrinjavajući, istakavši da je to crveni alarm za cijelu Crnu Goru. 

“To je, prije svega, rezultat nebrige koja je postojala u školstvu u Crnoj Gori. Imam velika očekivanja od nove Vlade, od ministarke prosvjete Anđele Jakšić Stojanović, da se uhvati u koštac sa svim nagomilanim problemima. Crna Gora može da krene naprijed samo ukoliko naše školstvo krene naprijed, a to podrazumijeva dodatnu brigu i o prostornim kapacitetima, o nastavnom kadru, i prije svega brigu o našim učenicima u našim školama”, kazao je predsjednik Milatović.

On je ukazao da je prosvjeti neophodna ne samo formalna reforma, već reforma u cilju postizanja rezultata i napretka. 

„Reformu moraju da sprovode stručni ljudi i ona u potpunosti mora da bude depolitizovana i da bude u cilju unaprjeđenja školstva i društvenog razvoja u Crnoj Gori. Kičma društvenog razvoja su upravo naše škole, koje su u prethodnom periodu bile zapostavljene“, rekao je Milatović.

On je pozvao kompletnu društvenu zajednicu, političare u Crnoj Gori, da malo više pričamo o školama, o prosvjeti i o potrebama naše prosvjete i školstva, kao i da prestanemo da pričamo o dnevnopolitičkim temama koje su nevažne u odnosu na probleme sa kojima se naše školstvo suočava.

„Sa pozicije predsjednika Crne Gore daću svoj doprinos, ali jedan čovjek ne može da riješi sve nagomilane probleme. Potrebno je zajedništvo u rješavanju tih problema. Takođe, potrebno je riješiti problem lažnih diploma koje su rupa u temelju znanja u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Milatović.

Dodao je, da je to stvar sa kojom se Ministarstvo prosvjete i kompletna Vlada apsolutno moraju uhvatiti u koštac, ali ne na način da se o tome samo priča, nego  da se urade vidljive stvari kada je i taj problem u pitanju.

Istakao je da ministarka prosvjete u predsjedniku Crne Gore ima snažnu podršku i kada je riječ i o ovoj temi kojom se moraju pozabaviti ne samo ovaj resor već i cijela Vlada, Tužilaštvo i sudstvo u Crnoj Gori.

„Moramo da izgradimo Crnu Goru, u kojoj je za uspjeh u životu potrebno samo znanje i rad, a da bi to postigli moramo da pomognemo školama i da znanje vratimo onamo gdje je znanju mjesto“, poručio je Milatović.

On je danas prisustvovao obilježavanju Dana Osnovne škole "Oktoih" u Podgorici.

Prisutnima je čestitao Dan škole i podsjetio na važnost koju ova obrazovna ustanova ima, kao jedna od najvećih škola u zemlji.

“Škola ima skoro dvije hiljade učenika, i nema adekvatne prostorne kapacitete za toliki broj djece. Tokom razgovora sa direktorom škole, dogovorili smo da  uputimo dopis Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore da se riješi ovo veliko pitanje za grad Podgoricu i za naselje Zabjelo, i za školu Oktoih što prije izgradnjom paviljona, čime bi se stvorili dodatni prostorni kapaciteti koje su potrebni ovoj ustanovi”, rekao je Milatović.

Naglasio je da u narednom periodu, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo moraju da čuju potrebe naših osnovnih škola, i da te potrebe što brže rješavaju na korist učenika, njihovih roditelja i cjelokupne zajednice.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT