Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTAR PRAVDE RAZGOVARAO SA AMBASADORKOM FRANCUSKE

Milović: Veoma brzo ćemo završiti dogovore oko ključnih imenovanja

21.11.2023 10:46h

Foto: MP

Na današnjem sastanku između ministra pravde Andreja Milovića, i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maskaj, naglašena je važnost evropske agende za Crnu Goru, s posebnim osvrtom na ulogu Francuske kao jednog od najznačajnijih partnera u ovom procesu.

Prema riječima Milovića, Vlada Crne Gore želi iskoristiti pristupnu šansu koja se otvorila pred nama, i to, kako kaže, smatramo apsolutnim prioritetom, gdje će reforme u pravosuđu biti od prvorazrednog značaja.

“U tom cilju, veoma brzo ćemo završiti dogovore oko ključnih imenovanja, poput nedostajućeg sedmog člana Ustavnog suda koji će se birati iz reda manje brojnih naroda, Vrhovnog državnog tužioca, i tri člana Sudskog savjeta. To će efektivno deblokirati pravosuđe, omogućavajući nam da nakon toga radimo punom parom“, naglasio je Milović tokom susreta.

Milović je kazao se Ministarstvo pravde, fokusira se na jačanje institucija, te je potrebno između 100 i 200 miliona eura investicija u pravosudnu infrastrukturu, što, kako je pojasnio, u prvom redu podrazumijeva izgradnju Palate pravde u urbanom jezgru grada, nove zgrade tužilaštva, izgradnju zatvora u Mojkovcu, kao i preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade.

Tu bi, kako je kazao, kao kompaktna cjelina funkcionisali sa budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem.

2U tom smislu, očekujemo podršku Francuske, jer smo svjesni da ove izazove ne možemo savladati sami", zaključio je ministar.

Ambasadorka An-Mari Maskaj podržala je napore Crne Gore u pravcu evropskih integracija i istakla ključnu ulogu odblokiranja poglavlja 23 i 24 za napredak u svim ostalim oblastima.

Iz resora navode da ambasadorka je predložila konkretne korake za saradnju, uključujući angažovanje tehničkog rezidentnog eksperta, kao i sudije za vezu koji je nadležan za Crnu Goru gdje predlažemo imenovanja kontakt osobe za podatke i ekspertizu, što bi, prema njenim riječima, “moglo biti od velike pomoći za crnogorsko pravosuđe”.

Takođe, dodaju iz MP, ambasadorka je predložila studijsku posjetu crnogorskih kadrova Francuskoj, kako bi se upoznali sa francuskim praksama u upravljanju imovinom stečenom kriminalom.

"Takođe, predlažemo da se organizuju obuke na čuvenom Institutu javnih službi (nekadašnja Ecole Nationale d’Administration – ENA) za pripadnike crnogorskog pravosudnog sistema, a takođe smo zainteresovani za kraće boravke francuskih studenata prava u vašim institucijama radi razmjene iskustava", naglasila je Maskaj.

Sastanak je zaključen uz dogovor o daljoj saradnji i planiranje posjete, što će dodatno ojačati veze između Crne Gore i Francuske u oblasti pravosudnih reformi i evropskih integracija.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT