Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"IZRAELCI CRNU GORU DOŽIVLJAVAJU KAO JEDNU OD OMILJENIH DESTINACIJA"

Milović – Vilan: Tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Izraela pretočiti u bogatu saradnju

06.12.2023 12:04h

Foto: MP

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović razgovarao je danas sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori Jahelom Vilanom, i predsjednicom Jevrejske zajednice u našoj državi Ninom Ofner Bokan, o aktuelnim temama, bilateralnoj saradnji, kao i inicijativi za izgradnju spomen obilježja na operaciju “Velveta” iz 1948. godine, čija je izgradnja planirana na aerodromu na Kapinom polju u Nikšiću.

Kako je saopšteno iz tog resora, Milović je izrazio zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu, izražavajući očekivanje da će se mir i stabilnost uskoro vratiti, kako u toj zemlji, tako i u cijelom regionu. Dodao je da je Vlada Crne Gore veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Izraelom, naročito u oblastima gdje je ta zemlja globalno prepoznata, ističući da tradicionalno prijateljstvo i međusobno poštovanje dvije zemlje kroz tješnju saradnju u mnogim oblastima treba podići na viši nivo.

Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima između dvije zemlje, Vilan je istakao visok stepen saradnje u oblasti ekonomije, investicija i turizma.

“Posebno je naglasio rastući interes izraelskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, s posebnim naglaskom na saobraćajnu infrastrukturu”, navodi se u saopštenju.

On je naveo da Izraelci Crnu Goru doživljavaju kao jednu od omiljenih destinacija, što potvrđuje posjeta više od 100 hiljada turista iz Izraela tokom ove godine, ističući da je interesovanje u konstantnom porastu.

“Na sastanku se razgovaralo i o planovima za izgradnju spomenika Velveta u Nikšiću, čija je vrijednost procijenjena na preko 300 hiljada eura. Cilj izgradnje ovog spomenika je promovisanje istorijskih, kulturnih i duhovnih vrijednosti, što će, prema riječima Nine Ofner Bokan, doprinijeti obogaćivanju kulturne baštine Crne Gore, ali i turističkoj ponudi grada Nikšića, jer veliki broj izraelskih turista bi zasigurno došao da posjeti to, za istoriju države Izrael, veoma značajno mjesto, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je zaključen zajedničkim pozivom na dalje jačanje veza između Crne Gore i Izraela u cilju prosperiteta obje zemlje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT