Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO GENERALNI SEKRETAR ALIJANSE

NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

17.06.2024 08:58h

Foto: EPA/EFE Georgi lLcovski

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO-a razgovaraju o razmještanju više nuklearnog oružja, suočeni sa rastućom prijetnjom Rusije i Kine.

Prema njegovim riječima, Alijansa mora da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima.

Naveo da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

“Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude ugaoni kamen nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svijet.

“Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO-a je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet”, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je, da naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim riječima, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030.

“To znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem – Kina i Rusija. Naravno, to ima posljedice”, rekao je Stoltenberg.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT