Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"VRIJEME PROMJENA DOLAZI"

Nikolić: Počele unutarstranačke konsultacije o kandidatu za predsjedničke izbore

26.01.2023 06:10h

Foto: DPS

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da su počeli sa procesom unutarstranačkih konsultacija na svim nivoima o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Riječ je, kako je rekao, o složenom i dugotrajnom procesu koji podrazumijeva konsultovanje kompletne partijske baze nakon čega će predsjedništvo i Glavni odbor donijeti konačnu odluku.

"Ipak, ono u šta smo sigurni jeste da je građanima dosta nestabilnosti i turbulencija koje se dešavaju nakon 30. avgusta, a koje su posljedica neodgovornosti i nekompetentnosti od strane partija koje su formirale Vladu Zdravka Krivokapića. Crna Gora je danas na rubu potpunog institucionalnog kolapsa, kako je rekao i visoki zvaničnik Stejt departmenta, a uveliko se mogu čuti i izjave evropskih dužnosnika o blokadi pregovora", istakao je Nikolić za Pobjedu. 

Ocijenio je i da vrijeme promjena dolazi.

"I potpuno smo uvjereni da ko god bude kandidat Demokratske partije socijalista ili suverenističkog bloka u cjelini – će biti pobjednik predstojećih izbora, što će ujedno značiti i povratak stabilnosti i brze parlamentarne izbore na kojima će suverenistički blok ponovo preuzeti odgovornost za vođenje", zaključio je Nikolić.

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić poručila je juče da će lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biti kandidat za predsjednika tog političkog saveza ukoliko Demokratska partija socijalista kandiduje aktuelnog šefa države i čelnika te stranke Mila Đukanovića.

Kordić: Mandić kandidat DF-a za predsjednika, ako Đukanović bude DPS-u

Potencijalne kandidature za predsjedničke izbore juče je komentarisao i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

Iako je Demokratski front u više navrata saopštio da će na predsjedničkim izborima kandidovati nekoga iz vrha tog političkog saveza, Joković je juče ponovio kako bi „stara“ parlamentarna većina trebalo da za tu poziciju zajednički podrži lidera Demosa Miodraga Lekića.

"Neki politički subjekti su izašli i rekli da će imati svoje kandidate. U redu, mi smatramo i to legitimnim, ali siguran sam da će neki od tih biti gubitnici na izborima i da će sigurno poslije toga biti drugog kruga. Uvjeren sam da će kandidat DPS-a biti Milo Đukanović. Ako ne bude, to znači da se on već predao i izgubio, ako bude onda on treba da bude pobijeđen", rekao je Joković.

Uvjeren je da bi zajednički kandidat „stare“ većine pobijedio u prvom krugu.

"Bila bi božja pravda da zajednički kandidat bude Lekić, koji je na izmanipulisanim i pokradenim izborima 2013. godine izgubio mjesto predsjednika Crne Gore, pa i u ovim već zastalim pregovorima oko formiranja nove 44. vlade gdje je on trebalo da bude premijer, a ne znam što se tu zastalo. Možda će ovi predsjednički izbori mnoge otrijezniti da se vratimo i formiramo vladu", kazao je Joković.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore prošlog ponedjeljka i do sada nijedna politička partija nije saopštila sa kojim kandidatom će nastupiti. Izbori će se održati 19. marta, a rok za predlaganje kandidata ističe 26. februara u ponoć.

Vujović: Nije isključeno da Đurović preuzme funkciju predsjednice države

Predsjednik CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je juče da nije dobio nikakvu ponudu od suverenističkog bloka da bude predsjednički kandidat, kao i da vjeruje da na opozicionoj strani postoje selektovani kandidati sa kojima postoji neki dogovor.

"Malo je vremena ostalo i iznenađuje me da još nema kandidata. Postoji samo jedan kandidat u opozicionom polju koji ne traži nikakvo novo predstavljanje niti posebnu kampanju, a to je aktuelni predsjednik Milo Đukanović", smatra Vujović.

Ocijenio je i da će, što se više bude približavao krajnji rok za predaju kandidature, biti veća šansa da Đukanović bude kandidat.

Nije isključeno, kazao je, da dođe do blokade predsjedničkih izbora i da u takvoj situaciji predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzme funkciju predsjednice države.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT