Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NA JUČERAŠNJOJ MARATONSKOJ SJEDNICI

Odbor povjerenika nije usvojio budžet Opštine Andrijevica: Sporni amandmani uzdrmali opštinsku kasu

26.04.2024 06:51h

Foto: Dan

Na maratonskoj sjednica Odbora povjerenika za Opštinu Andrijevica, koja je juče trajala od ranih jutarnjih sati do ponoći nije se došlo do usvajanja predložene odluke o budžetu Opštine Andrijevica za tekuću godinu.

Naime, nakon dugotrajne rasprave između članova Odbora povjerenika i predstavnika lokalne uprave o rashodnoj i prihodnoj strani budžeta Odbor povjerenika je sačinio osam amandmana i predao ih predlagaču budžeta, odnosno predsjedniku Opštine Željku Ćulafiću na izjašnjenje. Poslije razmatranja podnesenih amandmana predstavnici Opštine su saopštili da im treba dodatno vrijeme kako bi se detaljno izjasnili o predloženom dokumentu. Nakon toga Odbor povjerenika je donio odluku da se sjednica prekine i nastavi nakon izjašnjenja predstavnika Opštine u vezi podnesenih amandmana.

Prije toga predstavnik Odbora povjerenika Bojan Paunović istakao je da se podneseni amandmani odnose na rshodnu stranu, te da se, izneđu ostalog predlaže da se, u sklopu kapitaknog budžeta, sredstva dobijena po osnovu Ekonomskog državljanstva razmatraju u okviru rebalansa budžeta ili donošenja odluke o budžetu u nekom narednom periodu, zajedno sa Strateškim planom razvoja Opštine.

Sa druge strane, Stojan Mitrović predstavnik opštinskog Sekretarijata za finansije u izjavi za "Dan" kazao je da podneseni anandmani od strane Odbora povjetenika nijesu u skladu sa važećim propisima.

"Podnesenim amandmanima došlo se do umanjena planiranih prihoda Opštine Andrijevica za blizu 1.200.000 eura. Međutim ta sredstva podnesenim amandmanima nijesu raspoređena u budžetsku projekciju, ondosno nije se primijenilo uravnoteženje budžeta. To znači da u datom slučaju nije ispoštovan važeći zakon, tako da su podneseni amndmani neprihvatljivi", kazao je Mitrović, dodajući da su umanjena sredstva morala biti negdje raspoređena.

U predlogu odluke o budžetu, koju su odgovorni iz lokalne uprave dostavili Odboru povjetenika na razmazranje, definisano je da budžet bude 3.666.100 eura, s tim što je za tekuće rashode namijenjeno 2.985.100 eura, a za kapitalne investicije 679.000 eura. Odgovorni iz Opštine Andrijevica su uz ovu odluku podnijeli i amandman kojim se traži da se naznačeni iznos uveća za 673.152 eura čime bi u konačnom budžet iznosio 4.337.252 eura. U obrazloženju se navodi da se navedeni amandman podnosi zbog toga što lokalni parlament tokom prošle godine nije u predviđenom roku usvojio odluku o rebalansu budžeta i što još uvijek nije usvojena odluka o budžetu za tekuću godinu.

Novinari uskraćeni za cjelovito izvještavanje

Interesantno je da su predstavnici Odbora povjerenika na početku zasijedanja saopštili da je novinarima dozvoljeno da prisustvuju sjednici samo kada se bude raspravljalo o odluci o budžetu Opštine, a da o ostalim odlukama moraju da raspravljaju iza zatvorenih vrata. Na pitanje zašto je to tako novinari nijesu dobili precizan odgovor, iako je prvobitno rečeno da će rad Odbora povjerenika biti javan i transparentan.

Na jučerašnjoj sjednici Odbor povjerenika usvojio je odluku o utvrđivanju broja odbornika koji se biraju u Skupštini opštine Andrijevica, kao i odluku o izmjenama i dopunama odluke o obrazovanju Opštinske izborne komisije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT