ADVERTISEMENT

RASPRAVLJALI O IZVJEŠTAJU ZA 2021. GODINU

Predstavnici ASK-a napustili Parlament; Šaranović: Pokrenućemo proceduru za razrješenje upravljačkih organa Agencije

24.11.2022 07:13h

24.11.2022 12:58h

Foto: Screenshot/YouTube

Završena je treća sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, na kojoj su poslanici razmatrali Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima i Izvještaj o radu Agencije za sprječavanje korupcije za 2021. godinu.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije Momčilo Radulović i Jelena Perović su nakon izlaganja poslanika Demokratskog fronta (DF) Branka Radulovića, samovoljno napustili sjednicu Parlamenta. 

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Bojović: Da uspostavimo institucije koje će djelovati na objektivan i nepristrasan način

Poslanik DF-a Dragan Bojović poručio je da je današnje ponašanje predstavnika ASK-a nepoštovanje Skupštine Crne Gore.

"Jedan od problema u postojećem zakonskom rješenju jeste da komisija koja bira članove Savjeta ima u svojim redovima člana koga predlaže Sudski savjet, koji je apsolutno nelegalan. Već od 2018. njegov mandat se nelegalno produžava, tako da bi došli u situaciju da predsjednica Sudskog savjeta, koja je potpuno nelegalna Simović Zvicer predlaže člana komisije koja će da bira Savjet ASK-a. Mi moramo da uspostavimo institucije koje će djelovati na objektivan i nepristrasan način. Ako ASK drugu godinu zaredom dobija negativno mišljenje za svoj izvještaj, zato mora da postoji određena odgovornost. Znači ASK treba da bude nezavisna i da ima svoja prava, kao i da bude dio sistema", kazao je Bojović.

Vujović: Učiniti više za nepristrasnost i odgovornost Agencije

Tamara Vujović, poslanica Demokratske Crne Gore kazala je da se napuštanjem sjednice predstavnika ASK-a, u Parlamentu sada vodi monolog.

"Potrebno je učiniti više da se osigura integritet, nepristrasnost i odgovornost Agencije", poruka je Vujović.

Vučurović: ASK samo jedna od "batina" Mila Đukanovića

Jovan Jole Vučurović iz DF-a kazao je da mu je žao što Perović i Radulović "pobjegli, jer ne bi mogli da odbrane kriminalce u Crnoj Gori".

"Žao mi je što nema Radulovića ili Zlatka Vujovića da raspravimo jesu li oni samostalni u svojim odlukama, a naravno da nijesu", kazao je Vučurović. 

"ASK je bila samo jedna od batina Mila Đukanovića poput tužilaštva, sudstva, tajne policije, policije... Da ne bude da govorim bez dokaza, treba li mi da vjerujemo u nezavisnost člana savjeta ASK-a gospodina Vujovića koji je jasno profilisan da je pripadnik jedne političke opcije i ide na njihove skupe, pa treba li da vjerujemo predsjedniku Savjeta ASK-a koji je o protestu DPS-a kazao da je "lice civilizovane, pristojne evropske i normalne države", te "odgovor na konstantno rušenje države i institucija, koje već dvije godine sprovodi tijesna većina sastavljena od proruskih i prosrpskih partija."

Vučurović je kazao da treba pronaći način da ljude koji ne mogu da rade svoj posao promijene i rasterete obaveza. 

"Crna Gora je prepoznata najviše po kriminalu i korupciji. ASK u tome nije učestvovao prethodnih godina", naveo je Vučurović. 

Koprivica: Savjet ASK-a nastao na bezakonju, bezakonje tolerisao i bezakonje činio

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su predstavnici ASK-a "pobjegli zbog suočavanja sa činjenicama", te da poslanici treba da daju odgovore zbog čega su pobjegli.

On je kazao da je aktuelni savjet ASK-a je nastao na bazi kršenja Zakona. 

"U toj komisiji 2019. godine, kada su birani članovi Savjeta, nije bio jedan član što se tiče opozicije. Dakle što se grbo rodi vrijeme neispravi. Ovaj Savjet je nastao na bezakonju, bezakonje je tolerisao i bezakonje je činio. Savjet i rukovodstvo Agencije ne smiju biti instrument bilo koje političke partije, jer ne mogu garantovati dosljednu i neselektivnu borbu protiv korupcije", kazao je Koprivica.

"Uspostavlje su kazne od 500 do 2 hiljade eura za one koji ne navode tačne podatke u izvještajima. Imali smo priliku da je jedna odbornica bila kažnjena što nije prijavila motokultivator svog supruga. Taj motokultivator je uredno registrovan i legalan. Ali, da li se na osnovu člana 103 Zakona zaista provjerava imovina prihoda, ili ASK kao i mnogi drugi državni organi koji su zarobljeni rade u interesu jedne političke partije a ne u interesu pravde i pravičnosti", kazao je Koprivica.

On je upitao gdje je tu pravda, kao i jednaki aršini za sve. 

Zogović: Bez inkrimisanja nelegalnog bogaćenja javnih funkcionera nema suštinske borbe protiv korupcije

Milun Zogović iz DF-a dodao je da je nije samo Crna Gora primjer države koja nije imala snage da se izbori sa ovom pošasti.

"Kada govorimo o visokoj korupciji moramo pomenti Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koji najavljuje Vlada Crne Gore, i koji gotovo da nije dao nikakve rezultate. To je bila farsa, koja je trebala da stvori uvid da se mi u Crnoj Gori zalažemo i borimo da pronađemo pravna rješenja kako bi došli do utvrđivanja i oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Sada imamo Predlog izmjena i dopuna tog zakona i ja se bojim da će u perspektivi sudbina ovog Zakona doživjeti slične efekte kao matični Zakon na koji se reaguje. Bez inkrimisanja nelegalnog bogaćenja javnih funkcionera nema prave i suštinske borbe pritov korupcije na visokom nivou", kazao je on.

Bajčetić: ASK treba da bude ozbiljan faktor antikorupcijske reforme

Nikola Bajčetić iz DF-a kazao je da je bilo za očekivati kako su se predstavnici ASK-a danas podnijeli prema parlamentu.

"Ne postoji pomak u izvještaju ASK-a u odnosu na prethodne godine. ASK je pokazao značajnu dozu pristrasnosti kada su u pitanju čelnici bivšeg režima, ali i aktuelni predsjednik države. ASK je utvrdio da Đukanović nije u povrijedio Zakon tokom svog putovanja u Dubaiju, da je on tamo išao kao fizičko lice, te da on nije bio u obavezi da prijavi troškove putovanja kao poklon, jer se ne radi o novcu, hartiji u vrijednosti ili dragocjenom metalu", kazao je Bajčetić. 

On je kazao da je Agenciji potrebna reforma, i da ona treba da bude ozbiljan faktor antikorupcijske reforme.

Bojović: Podržaćemo inicijativu za razrješenje pojedinih članova Savjeta

Poslanik DF-a Dragan Bojović rekao je da podržava inicijativu da sjednica Parlamenta bude nastavljena, uprkos napuštanju predstavnika ASK-a, i dodao da će i DF podnijeti postupak za razrješenje pojedinih članova Savjeta. 

"Onih članova koji sami ne prijavljuju imovinu. Onih koji direktno učestvuju u koruptivnim radnjama, i ne mogu i nemaju pravo da kontrolišu druge ljude. Da se konačno izaberu ljudi koji će obavljati posao na pravi način", dodao je Bojović. 

Šaranović: Pokrenućemo proceduru za razrješenje upravljačkih organa ASK-a

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da predsjednik Savjeta ASK-a ne daje saglasnost za uvid u njegove bankarske račune, i da podržava inicijativu da se uprkos tome što su napustili sjednicu, ona biti nastavljena zbog građana.

"Naš poslanički klub će u skladu sa Zakonom pokrenuti proceduru za razrješenje upravljačkih organa ASK-a", kazao je Šaranović.  

Predstavnici ASK-a napuštili sjednicu

Sjednicu Parlamenta napuštili su predstavnici ASK-a, a predsjedavajuća Branka Bošnjak ih je pozvala da se vrate ukoliko budu spremni da saslušaju sve kritike.

Radulović: Branite mafiju i nepotizam Mila Đukanovića

Branko Radulović iz Demokratskog fronta kazao je da je Crna Gora uralja organizovanog kriminala i dalje, i da je "hronično oboljela od endemske korupcije."

"To je istina, i druge istine nema. Kao što je istina da postoje dvije Crne Gore. Jedna lopovska CG koju su krali, i druga koja se bori za pravdu, pravičnost i slobodu. Vi gospodo nijeste dostojni da budete na tim mjestima", kazao je Radulović. 

Savjetnik ASK-a Momčilo Radulović kazao je da će "ukoliko Radulović nastavi sa vrijeđanjem, oni napuštiti parlament".

"Kako možete da sjedite tu, jeste li dostojni za to", upitao je Branko Radulović na šta mu je Momčilo Radulović odgovorio da je "mnogo dostojniji od njega".

Poslanik DF-a je kazao da je predstavnici ASK-a u Parlamentu "brane mafiju i Mila Đukanovića, kao i njegov nepotizam i posledice". 

"Uvodna riječ je krajnje degutanta. O čemu govorite - o kontekstu da je Crna Gora zarobljena država?", upitao je Branko Radulović. 

On je pitao kako može da bude neko član Savjeta ko krije pare, te da im je zato rekao da nisu dostojni mjesta na kom sjede sad.

Radulović je od Odbora tražio da pokrene razrješenje trojice članova Savjeta. 

"Ne trebaju nam naši, trebaju nam profesionalci. Ono što još moramo da uradimo je izbor i reizbor sudija i tužioca. I milo mi je što je Evropa sad prihvatila to, neka nas je više", kazao je Radulović. 

On je kazao da "gospoda iz ASK-a nemaju argument, te da su zato utekli."

Šaranović: To što vi ne otkrivate korupciju ne žnači da je nema

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da je ovo jedna od tema koja treba da bude najzastupljenija u parlamentu. 

"Juče smo se na sjednici Odbora za antikorupciju složili da Agencija nije opravdala svoje ime. Godinama se sa pravom ASK-u pripisivalo da se slučajevi korupcije naročito na visokom nivou nalaze u fiokama. Mi ustvari imamo nulte rezultate na otkrivanju te korupcije. Da nije tako mi ne bismo imali višegodišnje izvještaje sa najrelevantnijih međunarodnih adresa, i da dobijamo ocjene da je u Crnoj Gori godini godinama unazad na snazi bio hibridni režim koji je uspostavio sistem endemske korupcije. Korupcije koja stoji kao jedna od tri riječi u nazivu vaše Agencije. To što vi ne otkrivate korupciju ne žnači da je nema. Itekako je ima. Od vrha pa do dna", kazao je Šaranović. 

Bojović: Rad ASK-a selektivan, pristrasan i uporište bivšeg režima

Dragan Bojović iz Demokratskog fronta kazao je da je stav DF-a o ASK-u jasan, i da oni smatraju da je ASK selektivan, pristrasan i jedan od uporišta bivšeg režima. 

"Imamo direktnu potvrdu da pojedini članovi ASK-a direktno zagovaraju politiku Mila Đukanovića. Učestvuju na protestima, otvoreno podržavaju politiku DPS-a i priželjkuju nam svaku vrstu političke propasti. Drugi razlog je taj, što pored svih naših insistiranja, uvijek smo nailazili na zid ćutanja i rukovodstvo Agencije je prekinulo svaki komunikaciju sa odborom, ljutiti, kao da smo vas lično pitali ko je finansirao egzotična putovanja Mila Đukanovića", kazao je Bojović. 

Treći razlog nepovjerenja DF-a prema Agenciji je taj što se pokazalo u javnosti da "pojedine političke perjanice bivšeg režima imaju ogromnu imovinu koju nisu prijavljivalji u svojim imovinskim kartonima". 

"To nije nikada ukazano u kartonima Agencije. Evo Medenica, Blažo Jovanović.. Ispostavilo se da imaju ogromnu imovinu za koju nismo znali da posjeduju", kazao je Bojović i upitao Radulovića na osnovu čega odlučuju koga od funkcionera treba dodatno ispitati.

On je kazao da postoji dokazi da je bivši SDT Milivoje Katnić nije prijavljivao promjene u svojim imovinskim kartonima, te pitao Radulovića da li je provjerio te navode i šta je Agencija uradila po tom planu. 

On je kazao da su to sve razlozi zbog kojih DF ne vjeruje Agenciji za sprečavanje korupcije, te da će ta partija glasati da se ne usvoji Izvještaj ASK-a za 2021. godinu.

Radulović: ASK jedan od oslonaca integracionih procesa

Momčilo Radulović predsjednik savjeta Agencije za zaštitu korupcije kazao je da je ASK tokom prethodnih godina pokazao sa kakvim pritiscima se suočavao, ali da su odoljeli tome i dalje odolijevaju.

"Pažljivo pratimo preporuke iz Brisela i posvećeno djelujemo na ispunjenu preporuka. Pozitivni trend iz 2021. godine smo prenijeli i na ovu godinu u šta ćete imati priike da se uvjerite uskoro. Navodi iz izvještaja da se mora više uraditi doživljavamo kao razumijevanje naše pozicije uz svojevrsnu podršku da istrajemo u zaštiti statusa nezavisnog tijela. Od kamena spoticanja u poglavlju 23, Agencija je prošla dug put priznanja da je jedan od oslonaca integracionih procesa", kazao je Radulović.

Poslanici o radu ASK-a

Druga tačka dnevnog reda je Izvještaj o radu Agencije za sprječavanje korupcije za 2021. godinu. 

Sjednici prisustvuju predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović i Momčilo Radulović.

Izvještaj o radu Agencije nije dobio većinu na matičnom skupštinskom Odboru.

Pretres prve tačke dnevnog reda je završen, poslanici će se naknadno izjasniti o ovoj tački. 

Bogavac: U Crnoj Gori ne postoji kultura selektovanja otpada

Poslanica DF-a Jovanka Bogavac kazala je da će ta partija takođe podržati ovaj Predlog zakona.

"Napredak CG u ovoj oblasti prema izvještaju EK je izuzetno usporen", kazala je Bogavac.

Ona je konstatovala da je CG a pogotovo sjever države, daleko od ispunjavanja evropskih uslova. 

"Dosta zakona je usvojeno, ali njihova implementacija nije mrdnula sa mrtve tačke. Umjesto da pričamo o selektovanju otpada i recikliranju kao moderne evropske zemlje, mi zato imamo samo nekoliko selektovanja otpada na kojima piše mokro, staklo ili frakcija. Kultura selektovanja otpada u našoj zemlji još uvijek ne postoji. Postoje planovi i studije, ali ništa do sada nije urađeno po tom pitanju. Umjesto toga, mi sa sjevera se suočavamo sa divljim i neorganizovanim smetlištima", kazala je Bogavac.

Krapović: Nisu obimne izmjene, ali jesu neophodne

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da će Demokrate podržati ideju koju je iznijela poslanica Jelena Božović.

"Glasaćemo za ovaj Predlog zakona i to je nešto što je predloženo na bazi smjernica koje je dala Zajednica opština", dodao je on.

"I Vlada je na ovaj predlog intervenisala i donijela dva amandama. Oni se odnose na uredbu kojom se utvrđuje korekcioni faktor prilikom utvđivanja cijena, i to je bilo jednoobrazno, a složićete se da nisu sve kategorije pružanja usluga iste, jer imamo frizere, vlasnike salona i slično", kazao je Krapović. 

On je rekao da ovo nisu obimne izmjene Zakona, ali jesu potrebne da ponovio da će Demokrate glasati za njega.

Božović: Vlada imala obavezu ranije da predloži izmjenu Zakona

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović imala je uvodno obrazloženje, kao poslanica koja je podnijela Predlog zakona.

"Razlozi za izmjene su višestruki. Pojedine jedinice lokalne samouprave suočene su sa velikim brojem žalbi poslednjih godina. Prigovori se izjavljuju preko advokata i imaju sudski epilog koji stvaraju sudske troškove i mnoga opterećnja za komunalna preduzeća i njihove korisnice. Vlada je imala obavezu i ranije da predloži izmjenu ovog zakona, a kako to nije učinila Zajednica opština uputila je apel za izmjenama pojedinih članova ovog Zakona, koji je danas na dnevnom redu", kazala je Božović. 

Ona je pozvala Vladu da obezbijedi dovoljna finansijska sredstva kako bi se ovaj problem riješio.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (3)

Svi komentari

Crespo 24.11.2022 07:39h

Prijavi komentar

Skupstina je vec duze vremena postala jedna pozornica smijesna na kojoj svoje cirkusantske vjestine izbodi nekoliko olinjalih i manje olinjalih politicara

0

0

Odgovori

Makse 24.11.2022 07:47h

Prijavi komentar

Ocemo li i rijec progovoriti o drzavnom udaru iz 2016 godine

0

0

Odgovori

Nikica 24.11.2022 08:00h

Prijavi komentar

Ako moze kako Banjo Radulovic da prvi dobije rijec.. da odmah na pocetku cujem sve pametno, pa da gasim TV

0

0

Odgovori

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT