Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČILA AMBASADORKA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U CRNOJ GORI

Rajnke: Identitetska politika koju podstiču zlonamjerni akteri mogla bi da hendikepira Crnu Goru

04.10.2024 09:34h

Foto: 2BS (Arhiva)

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je da u potpunosti podržavaju dalji napredak u regionalnoj ekonomskoj i bezbjednosnoj saradnji, posebno u naporima Crne Gore ka evropskim integracijama.

"Identitetska politika, koju podstiču i manipulišu zlonamjerni akteri i njihovi proksiji, stvara klimu podjela, koja bi mogla da hendikepira ovu zemlju, ali i svaku drugu zemlju u kojoj svi pripadnici različitih grupa nisu poštovani i prihvaćeni" poručila je Rajnke na otvaranju 14. 2BS Foruma u Budvi.

Prema njenim riječima, moć istinskog pomirenja je u rukama naroda.

"Svaki građanin ima moć poštovanja, tolerancije, inkluzije i praštanja, kao i sposobnost da odbije provokacije. Širenje tolerancije, praštanja i poštovanja jedan su od glavnih ključeva za otključavanje sigurne i mirne budućnosti", smatra je Rajnke.

Rekla je da je Crna Gora na dobrom putu da postane buduća članica EU i da je dobijanje pozitivnog IBAR-a ohrabrilo u namjeri da postane članica EU do 2028. godine. 

Rajnke, kaže da je nakon ovih pozitivnih stvari došlo i do porasta zapaljive, nacionalističke i etničke retorike. 

"To je uznemirilo građane, jer su zategnuti odnosi sa komšijama. A kada zemlja treba da se fokusira na ambiciozni cilj zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2026. godine, ova vrsta ometanja ugrožava napredak. Zbog toga smo mi, odnosno Sjedinjene Države, i dalje zabrinuti zbog uključivanja u vladu nekih koji istorijski nisu dijelili ciljeve većine crnogorskog naroda", rekla je ambasadorka. 

Ona je kazala da Crna Gora, treba da strani pitanja podjela i duhovne prošlosti kako bi se pripremila za bolju budućnost.

"Potrebno je mnogo posla da se postigne plan EU koji ste sami zacrtali. Veliki dio tog teškog rada na ulasku u EU počeo je kada je Crna Gora ušla u NATO. Reforme koje su napravljene u protekloj deceniji i institucije izgrađene da postane dio alijanse omogućile su Crnoj Gori da postane dio alijanse kao 29. članica 2017. godine", rekla je ona. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT