Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

TVRDI I DA JE RUSKI UTICAJ U NAŠOJ DRŽAVI NA ISTORIJSKOM MINIMUMU

Spajić: Osjećam da je ovo trenutak za Crnu Goru, ovakva šansa ukaže se jednom u 30 godina

16.04.2024 16:59h

Foto: Screenshot You tube

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje vremena, i da, zbog isporučenih rezultata, smatra da je Crna Gora zemlja koja bi trebalo da bude prva naredna članica.

"Osjećam da je ovo trenutak za Crnu Goru, ovakva šansa ukaže se jednom u 30 godina, ne želimo da je izgubimo", rekao je Spajić prilikom izlaganja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP(AFET).

Dodaje da se nada da će EU prepoznati napore koje Crna Gora pruža u kontekstu aspiracija ka članstvu.

"Prijemom Crna Gore u EU vidjeli bi smo obostrane benefite, jer bi tako EU poslala poruku da je spremna za prijem Zapadnog Balkana. Posvećeni smo reformama i isporučivanju rezultata uz snažnu podršku EK. U Crnoj Gori sada, više nego ikad, prepoznajemo kakvu priliku imamo, što čini da smo istinski posvećeni evropskom snu", naveo je Spajić.

Kako je kazao, njegova Vlada prepoznaje priliku da se ispiše nova stranica u istoriji zemlje.

"Sve što smo uradili u ovih pet mjeseci bilo je u cilju ubrzanja našeg EU puta. Crna Gora prolazi kroz proces transformacije koja je uspješna, što nam daje za pravo da sebe smatramo zemljom koja je najdalje stigla na putu ka članstvu u EU", poručio je Spajić.

On je ponovio da se u Crnoj Gori svi nadaju dobijanju IBAR-a u junu u završnici belgijskog predsjedavanja.

"Duboka politička i institucionalna kriza usporila je put Crne Gore ka članstvu, zbog čega je Vlada koju predvodim od prvog dana posvećena uspostavljanju stabilnih počitičkih prilika u zemlji. U saradnji sa Skupštinom uspjeli smo da naimenujemo ljude na važnim pozicijama, kako u sudstvu, tako i u drugim oblastima. Naš rad i posvećenost su očigledniji nego ikad. Radimo na usvajanju reformskih zakona, i transformacija našeg društva je evidentna", istakao je Spajić.

On je napomenuo da Vlada radi na jačanju administrativnih kapaciteta raznih institucija, računajući Agenciju za sprječavanje korupcije.

"Radimo na jačanju okvira za efikasno sprovođenje finansijskih istraga, u našem fokusu su, između ostalog, i izmjene Zakona o oduzimanju imovine, borba protiv korupcije na visokom nivou, to su samo neke od tačaka našeg fokusa. Radmo na razvoju strategije borbe protiv kriminala. Poslali smo niz medijskih zakona EK na mišljenje. Svjesni smo da je ovo trenutak koji mora biti iskorišćen i toga je svjesna kompletna zajednica", naveo je Spajić. 

On je istakao da je Crna Gora za kratko vrijeme postala vrlo kredibilan član NATO-a.

"Kada NATO želi da zna kakve su prilike na Zapadnom Balkanu, informiše se preko Crne Gore. Ruski uticaj u našoj državi na istorijskom je minimumu, mi nemamo u parlamentu ljude koji su ruski megafon u Crnoj Gori", naveo je.

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Predsjedavajući AFET-a Dejvid Mekalister kazao je da je Crna Gora zbog značajnih rezultata koje je postigla u prethodnom periodu, bez sumnje predvodnik u trci ka članstvu u EU.

On je zahvalio Spajiću nakon izlaganja, rekavši da se osjeća pozitivna atmosfera kakve dugo nije bilo kada je u pitanju neka zemlja Zapadnog Balkana.

"Hvala vam što ste donijeli pozitivnu atmosferu iz Podgorice ovdje u Brisel", naveo je Mekalister.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT