Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NIJEDNA OD PET LISTA NIJE OSVOJILA DOVOLJAN BROJ MANDATA ZA FORMIRANJE VLASTI

Svi se nadaju da će biti dio vlasti: Partijski "švedski sto" pred Koalicijom za Gusinje

18.09.2024 06:35h

Foto: Mediabiro(Arhiva)

Svi politički subjekti koji su učestvovali na minulim lokalnim izborima u Gusinju iskazali su uvjerenje da će biti dio vladajuće većine u toj opštini.

Međutim, sa kim će Koalicija "Srcem za Gusinje", koju čine Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), koja je na minulim izborima osvojila 916 glasova, što joj je donijelo 14 odborničkih mandata, formirati lokalnu vlast još uvijek je nepoznato. To je je juče u izjavi za "Dan" potvrdio i nosilac ove liste Sanel Balić, iz redova Bošnjačke stranke, rekavši da razgovori na ovu temu sa ostalim političkim subjektima tek predstoje.

"Sačekaćemo malo da se postizborne strasti smire i nakon toga ćemo krenuti u razgovore sa ostalim političkim subjektima. Mi smo za razgovore otvoreni za sve partije koje su na minulim izborima stekle parlamentarni status. U ovom momentu najbliži su nam Koalicija Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca (DUA) i Građanska lista Pokret za Gusinje", naglasio je Balić, koji se u minulom periodu nalazio na mjestu predsjednika Opštine Gusinje.

Prema koalicionom sporazumu sa liste koju je predvodio Balić, Bošnjačkoj stranci pripalo je sedam mandata, SD šest i SDP-u jedan.

Nosilac liste Koalicije Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca (DUA) Salih Đombaljaj je minulih dana izjavljivao da duboko vjeruje da će politički subjekti koje je predvodio kao i do sada biti dio lokalne vlasti u Gusinju.

"Mi smo pokazali da imamo kapaciteta da zajedno sa ostalim pertijama vodimo Gusinje razvojnim putem, tako da duboko vjerujemo da ćemo nakon obavljenih razgovora i dogovora biti dio i buduće lokalne vlasti", naveo je Đombaljaj.

Nosilac liste DPS-a Demir Bajrović kazao je u izjavi za "Dan" da još nije bilo razgovora oko formiranja parlamentarne većine u Gusinju, ali da sigurno očekuje da će njegova partija imati značajnu ulogu u vršenju vlasti u ovoj opštini.

"Niko nema apsolutnu vlast, tako da su razgovori svih političkih partija neminovnost. Mi smo do sada pokazali da imamo širok koalicioni kapacitet, jer smo vršili vlast i s albanskim partijama i sa partijama iz koalicije oko BS, što nam daje za pravo da vjerujemo da ćemo i mi, kao dio buduće vlasti odlučivati o sudbini Gusinja,  naveo je Bajrović.


Dijelu kolača buduće vlasti u Gusinju nada se i nosilac lista Grupe građana Pokret za Gusinje Fadilj Ulja, koji je je poručio da će buduće vladajuće strukture u ovom političkom subjektu imati iskrenog i istinskog partnera.

Želju da budu dio buduće vlasti u Gusinju iskazali su i iz Demokratske Crne Gore, čiju je listu na minulim izborima u ovoj opštini predvodila Minela Čekić.

"Srećni smo što smo dobili povjerenje građana Gusinja. Imamo ljude svih vjera i nacija i odlične projekte koje ćemo u saradnji lokalne i državne vlasti ostvariti. Idemo ka tome da budemo vlast u većini opština i da zadržimo mladost na sjeveru", poručili su iz te partije.

Rezultati izbora

Na minulim lokalnim izborima u Gusinju, na kojima se glasalo za 30 odbornika u lokalnom parlamentu, nijedna od pet lista koliko ih je učestvovalo u izbornoj trci nije osvojila dovoljan broj mandata za formiranje vlasti u ovoj opštini.

Prema nezvaničnim rezultatima, najviše mandata, i to 14, uknjižila je Koalicija "Srcem za Gusinje", koju čine Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), i to na osnovu 916 uknjiženih glasova. Za Koaliciju Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca (DUA) pod nazivom "Zajedno za Gusinje" glasalo je 485 birača, što joj je donijelo sedam odborničkih mjesta. Demokaratskoj partiji socijalista pripalo je šest mandata sa 434 osvojenih glasova, a Grupi građana Pokret za Gusinje dva mandata, koja je zadobila povjerenje 166 birača.

Parlamentarni status izborila je Demokratska Crna Gora koja je, osvojivši 110 glasova dobila jedan mandat.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT