Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SASTANAK NA MARGINAMA GENERALNE SKUPŠTINE UN U NJUJORKU

"Vlada će nastaviti da se usklađuje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU"

18.09.2023 20:04h

18.09.2023 20:15h

Foto: Ministarstvo

Vlada Crne Gore nastaviće da se u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, kazao je državni sekretar Ministarstva vansjkih poslova (MVP) Robert Markić.

Kako je saopšteno iz MVP, na marginama 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održan je sastanak ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana i vlada Hrvatske i Slovenije, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Iz MVP su naveli da je današnji sastanak nastavak napora u okviru italijanske inicijative za sazivanjem redovnih periodičnih ministarskih sastanka i predstavlja posvećenost procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana EU, putem dijaloga i saradnje, a u skladu sa obnovljenom i pojačanom pažnjom Italije usmjerenom na region.

Kako su rekli, prvi susret u tom formatu organizovan je u Rimu 3. aprila, uz učešće predsjednika Vlade i rukovodioca radom Ministarstva vanjskih poslova Dritana Abazovića.

Markić je zahvalio Italiji za kontinuitet napora i posvećenosti što skorijem uspješnom okončanju procesa evropske integracije država Zapadnog Balkana.

"Istakao je punu posvećenost Crne Gore ispunjavanju neophodnih standarda u procesu pristupanja EU, kao sljedećem vanjskopolitičkom priotitetu Crne Gore. Imajući navedeno u vidu, posebno je istakao da će Vlada nastaviti da se, kao što je to i do sada bio slučaj, u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Takođe, Markić je naglasio spremnost Crne Gore da, kao i do sada, iskustva stečena u procesu evropske integracije dijeli sa državama regiona i drugim kandidatima za punopravno članstvo u EU.

Tajani je, kako je saopšteno, govorio o spremnosti Italije za daljim unapređenjem brojnih vidova saradnje sa državama regiona, između ostalog u oblastima ekonomije, energetike, kritične infrastrukture, pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, o čemu je, kako je istakao, bilo riječi i tokom nedavne bilateralne posjete predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića Italiji.

Kada je riječ o potrebi dinamiziranja procesa evropske integracije država Zapadnog Balkana, Tajani je, između ostalog, govorio i o konkretnim modalitetima dalje razrade ove italijanske inicijative putem redovnog sazivanja sastanaka i konsultacija unutar ovog formata i drugih međunarodnih foruma, prvenstveno EU i UN.

"U kontekstu globalnih izazova, koji neizbježno utiču na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, sastanak je bio prilika da Crna Gora još jednom osudi brutalnu, ničim izazvanu i neopravdanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i iskaže punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, kao i spremnost da nastavi sa pružanjem svih vidova pomoći i podrške, kako bilateralno, tako i u okviru regionalnih i globalnih, multilateralnih foruma", navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka je, u ime Vlade Crne Gore, odato priznanje za kontinuiranu posvećenost Hrvatske i Slovenije konkretizaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana i država pojedinačno, kao i intenziviranje strateškog dijaloga sa EU, što je bio i jedan od uspješno realizovanih ciljeva, postavljenih na početku crnogorskog predsjedavanja Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"Zajednički je iskazana zahvalnost Republici Italiji na spremnosti da, djelujući proaktivno, na konkretnom primjeru i u praksi, iskaže svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, kao regionu od svog strateškog vanjskopolitičkog značaja. Takođe, konstatovan je i nepodijeljen interes svih učesnika sastanka o strateškom značaju i potrebi daljeg jačanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao nužnom preduslovu za ekonomski i sveukupni prosperitet, te potpunu i suštinsku integraciju u porodicu demokratskih i razvijenih država Evrope", dodaje se u saopštenju.

Na današnjem sastanku su, osim domaćina, učestvovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donika Gervala-Švarc, ministar vanjskih poslova Republike Albanije Iglji Hasani, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan GrlićRadman, ministarka vanjskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon, ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Robert Markić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT