Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"USLOVI ZA ODRŽAVANJE IZBORA NIKAD LOŠIJI"

Vujović: DF i DPS imaju priliku da izvedu Crnu Goru iz ustavne i institucionalne krize

14.01.2023 07:55h

Foto: PR Centar

Demokratski front i Demokratska partija socijalista imaju priliku da izvedu Crnu Goru iz ustavne i institucionalne krize, ocijenio je izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.

On smatra da su uslovi za održavanje izbora nikad lošiji.

Vujović je Pobjedi kazao da je izborno zakonodavstvo puno “rupa” i nekonzistentnosti, a izborna administracija nedjelotvorna, potpuno narušenog integriteta i podređena partijskim interesima.

“Da ne govorimo o nemogućnosti okončanja izbornog procesa zbog nefunkcionalnosti Ustavnog suda”, naveo je Vujović.

On je ocijenio da je povjerenje u izborni proces na niskom nivou.

“Potezima Vlade Zdravka Krivokapića otpočet je proces olakšanog prijema u državljanstvo dijela stranih državljana, u praksi se to svodi na državljane Ruske Federacije i Srbije, da bi se uticalo na strukturu biračkog tijela”, kazao je Vujović.

Sa druge strane, kako je rekao, postoje desetine hiljada osoba koje se kao nezakoniti nosioci dvojnog, a neki trojnog državljanstva, nalaze nezakonito u biračkom spisku.

“Na to treba dodati one koji imaju nezakonita dupla prebivališta pored Crne Gore i u nekoj drugoj zemlji. Situacija je, blago rečeno, veoma loša”, istakao je Vujović.

On smatra da ne bi trebalo uložiti mnogo napora da bi situacija bila značajno bolja.

Prema riječima Vujovića, problem je nedostatak političke volje, a kad bi se ona stvorila, izborna reforma bi se mogla brzo sprovesti.

“Nažalost, postojanje ovakve odlazeće vlade koja ne prihvata da je u tehničkom mandatu, već maksimalno zloupotrebljava državne resurse, dodatno narušava uslove za regularnost izbornog procesa”, kazao je Vujović.

On je rekao da bi za izborne uslove najbolje bilo da se Ustavni sud u potpunosti kompletira, sprovede izborna reforma, kao i da politički neutralna vlada -tehnokratska, sprovede izbore uz prethodno profesionalizovanu i politički neutralnu ustrojenu Državnu izbornu komisiju.

“Veoma je loše te stvari ostavljati nakon izbora. Iako ovo izgleda preambiciozno, nije daleko od mogućeg kad bi postojala politička volja”, naveo je Vujović.

On smatra da bi dvije grupacije trebalo da budu najviše zainteresovane da se ta pitanja riješe prije izbora.

Prema riječima Vujovića, Demokrate, URA i Socijalistička narodna partija (SNP) propustili su nevjerovatne šanse koje su imali da postanu nosioci evropskih integracija i omoguće ubrzani prijem Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

“DF i DPS imaju zajedno sa saveznicima dovoljnu većinu za sva ta pitanja i ogromnu priliku da izvedu Crnu Goru iz ustavne i institucionalne krize”, ocijenio je Vujović.

Kako je naveo, ukoliko bi razriješili ta pitanja na konstruktivan način, onda bi i demantovali optužbe “da su remetilački faktor”.

“Dobili bi priliku da u izborni proces uđu iz mnogo boljih pozicija, smanjili velike političke tenzije i raščistili put ka EU. Povećali bi koalicione kapacitete za period nakon parlamentarnih izbora i time bi pomrsili planove oponentima”, kazao je Vujović.

On je ocijenio da su se URA i SNP opredijelili za scenario da sa ovom vladom dočekaju nove parlamentarne izbore.

Vujović je dodao da, ukoliko se stavi po strani ustavnost izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, ostaje nejasno zašto su izglasali takav zakon i podržali potpisima Miodraga Lekića za mandatara.

“I time odradili ono što je propustio predsjednik Đukanović - predložili mandatara i ograničili rok trajanja vlade u tehničkom mandatu na tri mjeseca prije raspuštanja Skupštine, odnosno raspisivanja vanrednih izbora”, naveo je Vujović.

On je rekao da bi se dalo zaključiti da nijesu dobro iskalkulisali i da su iz ustavne pat pozicije, gdje su imali punu kontrolu nad izvršnom vlašću, ipak gurnuli Crnu Goru ka vanrednim parlamentarnim izborima.

Vujović je ocijenio da je URA pokazala da nije spremna za vladu sa ministrima iz DF-a.

“Vjerujem da bi do formiranja vlade došlo da je pritisak od strane zapadnih partnera bio manji. Abazović ipak nije smio da dovede sebe u situaciju sličnu Gruevskom u Makedoniji”, rekao je Vujović.

Međutim, kako je naveo, veoma je teško procijeniti ishod pregovora unutar stare parlamentarne većine.

“Ako je suditi po dosadašnjim informacijama, teško da se može očekivati uspjeh tih pregovora, iako ga ne treba isključiti u potpunosti. Znala nas je ova parlamentarna većina iznenaditi”, kazao je Vujović.

On je rekao da je tiha diplomatska medijacija zapadnih partnera već počela i da o tome govore sinhronizovane posjete zapadnih izaslanika za Zapadni Balkan Crnoj Gori i oštre, direktne poruke koje su poslali.

Vujović je naveo da je za očekivati da makar djelimično ti napori urode plodom.

“Vidjećemo koliko su spremni, prije svega, subjekti vladajuće koalicije da svoje poteze usaglase sa zahtjevima zapadnih partnera”, dodao je Vujović.

On je ocijenio da će se u slučaju vanrednih izbora svakako desiti prekompozicija političke scene.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT