Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

JUČE DRUGI PUT ZASIJEDALA COELA, RASPRAVLJALO SE O CRNOJ GORI

Za sada bez primjedbi zemalja članica, Nacrt zajedničke pozicije još nije dogovoren

11.06.2024 08:16h

Foto: EPA/EFE Patrick Seeger

Predstavnici zemalja članica EU raspravljali su juče na zasijedanju Radne grupe za proširenje Savjeta EU (COELA) o Izvještaju o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavlju 23 i 24 (IBAR) koji je prošle sedmice uputila Evropska komisija, ali finalni dokument još nije završen.

Finalni tekst, trebao da bi da bude usaglašen kasnije ove sedmice, kazao je Pobjedi izvor iz Savjeta EU. Drugi izvor, visoki EU zvaničnik uključen u pregovore Crne Gore i EU, tvrdi da za sada nijedna od zemalja članica nema primjedbe na Izvještaj Komisije.

"Delegacije su imale samo preliminarne komentare i pitanja, jer su još uvijek u procesu definisanja konačnih stavova. Detaljni komentari biće poslati u pisanoj formi, zatim će se na osnovu toga revidirati Tekst nacrta zajedničkih stavova. Pretpostavljamo da će stvari biti konkretnije u drugom dijelu nedelje", kazao je sagovornik Pobjede. Sljedeća sjednica COELA zakazana je za danas, ali i za 13. jun. Na svim tim sastancima, očekuje se usaglašavanje dokumenta.

Objasnio je i da je posljednji sastanak Komiteta stalnih predstavnika vlada država članica pri Evropskoj uniji (COREPER II) zakazan za 19. jun, te da Tekst zajedničkih stavova treba da bude upućen na taj sastanak i da se o njemu izjasne ambasadori.

Podsjećamo, Skupština je prošle sedmice usvojila većinu IBAR zakona, potrebnih za dobijanje pozitivnog izvještaja. Skupština Crne Gore na sjednici 19. juna ponovo će odlučivati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu, koje je na ponovno odlučivanje vratio predsjednik države Jakov Milatović.

Evropska komisija (EK) je u svojoj procjeni konstatovala da je Crna Gora ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

U nacrtu zajedničke pozicije za poglavlje 23 Komisija konstatuje da su dalji napori potrebni na svim nivoima, uključujući obezbjeđivanje da će neophodni administrativni i izvršni kapaciteti biti uspostavljeni prije pristupanja, i da se uspostavi solidna evidencija sprovođenja reformi sa dosljednim, konkretnim i ireverzbilnim rezultatima.

-Pitanja od posebnog značaja ostaju nezavisnost, odgovornost i djelotvornost pravosuđa, dalji konkretni rezultati u efikasnom sprečavanju i borbi protiv korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou, i potpuno poštovanje i sprovođenje osnovnih prava i sloboda - navodi se u dokumentu, javila je ranije TVCG.

U tekstu se navodi da će Crna Gora privremeno zatvoriti ovo poglavlje kada ispuni mjerila koja se između ostalog, odnose na sprovođenje sveobuhvatne reforme pravosuđa u skladu sa pravnim tekovinama EU i evropskim standardima o nepristrasnosti, nezavisnosti, odgovornosti, efikasnosti, profesionalizmu i kvalitetu.

Konkretno, Crna Gora treba da osigura u zakonu i praksi održivu nezavisnost, odgovornost, profesionalizam, i integritet pravosudnog sistema na svim nivoima, uključujući slobodu i otpornost na pravosudnog sistema na pokušaje neprimjerenog unutrašnjeg i vanjskog uticaja, u skladu sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Očekuje se i da Crna Gora osigura kapacitet, nezavisnost, odgovornost i efektivnost samouprave organa pravosuđa, uključujući u pogledu sastava i procesa odlučivanja o Sudskom savjetu, u skladu sa evropskim standardima, kao i efikasan pravosudni sistem, "sa sudijama i tužiocima koji donose kvalitetne odluke i optužnice u razumnom vremenskom periodu“.

Crna Gora, takođe, treba da uspostavi snažne i efikasne sisteme za sprječavanje i suzbijanje korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou. a to mjreilo će biti ispunjeno kada, između ostalog, uspostavi adekvatne operativne kapacitete specijalizovanih organa za borbu protiv korupcije i redovnih pravosudnih institucija za borbu protiv korupcije, uključujući i korupciju na visokom nivou.

- Pitanja obuhvaćena poglavljem 23 su među fundamentalnim reformama od suštinskog značaja za uspjeh na putu ka EU. Konsolidacija napora u vezi sa privremenim mjerilima mora se nastaviti kako bi se osiguralo da reforme postanu ukorijenjene, navodi se u dokumentu.

EU napominje da će biti od suštinske važnosti da Crna Gora uspostavi solidne i uvjerljive rezultate primjene u cjelosti, pokazujući da reforme daju konkretne rezultate, sa opipljivim i nepovratnim uticajima na ove sektore.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT