ADVERTISEMENT

SAVJETI STRUČNJAKA

Dermatolozi upozoravaju da prestanemo sa lošim navikama

12.03.2023 08:54h

Foto: Pixabay

Naša koža je za dermatologe otvorena knjiga.

Dermatolog savjetuje kako da brinemo o koži i koje svakodnevne navike možemo lako da izbjegnemo i pomognemo licu.

SAVJETI ZA NJEGU LICA

Slijepo pratite trendove

"Svakog dana viđam pacijente koji su pokušali da prekopiraju rutinu kože koju su pronašli preko društvenih medija. Koža je jedinstvena i ne postoje dva ista pacijenta", savjetuje dermatolog Hisem Eldik, prenosi HuffPost.

Piling

Ne pretjerujete sa pilingom. Dermatolog Kortni Rubin zna da su mnogi mišljenja "Ako je malo dobro, mnogo će biti bolje". Ipak, ovo nije pametan način da tretirate svoju kožu.

"Mnogi moji pacijenti prekomjerno koriste piling kožu. Pogrešno misle da su njihove izbočine i problemi sa kožom posljedica toga što je koža „prljava“, ali prekomjerni piling često pogoršava stvari jer oštećuje barijeru kože", kaže dermatolog.

Koje je idealno vrijeme za piling?

Jednom ili dva puta nedeljno može da pomogne da se uklone mrtve ćelije kože sa površine kože, ali ako to radite pet do sedam puta nedeljno, može da se skine barijera kože, što dovodi do upale i crvenila, peckanja, perutanja i suvoće.

Čistite telefon, jastučnicu i maske za lice

Dermatolog Marisa Garšik upozorila je na opasnosti nečišćenja telefona ili promjene jastučnice ili maske za lice.

"Mogu da akumuliraju ulje, bakterije i ostatke proizvoda za kožu i kosu, što sve može da doprinese izbijanju bubuljica ili iritaciji na koži. Kada pacijenti dođu sa osipom ili izbijanjem bubuljica samo na jednoj strani lica, često se ispostavi da je to strana na kojoj razgovaraju telefonom ili na kojoj spavaju", upozorava dermatolog.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT