Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VAŽNA PRAVILNA ISHRANA

Doktor otkriva četiri vitamina koji su neophodni za blistavu kožu

18.02.2024 08:25h

Foto: Pixabay

Iako postoji mnoštvo dostupnih seruma i krema protiv starenja, oslanjanje na proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane možda nije najučinkovitiji način poboljšanja izgleda kože.

Dakle, važno je da se naša ishrana sastoji od raznolikog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masnoća. Osim toga, ključno je procijeniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja. Te promjene mogu dovesti do značajnih poboljšanja kvaliteta kože.

Stručnjak za njegu kože i doktor Anil Rajani u Youtube-videu istakao je četiri vitamina koji su ključni za održavanje kože mladolikom i sjajnom.

Vitamin D

Rajani preporučuje uzimanje dodataka vitamina D kako bi naša koža izgledala zategnuto. Iako je najbolje ograničiti izlaganje suncu kako bismo izbjegli oštećenja od sunca i rak kože, on predlaže 15 minuta dnevnog izlaganja suncu jer je vitamin D dobar za kožu.

Vitamin D često nastaje kada koža upije sunčevu svjetlost. Napominje se da holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim se preuzima kroz jetru i bubrege te se prenosi kroz tijelo, što pomaže u stvaranju zdravih ćelija.

"Ovo uključuje ćelije kože, tako da se odnosi na kožu, a ne samo na tijelo", objasnio je u videu. 

Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se vitamin C u visokom nivou nalazi u spoljašnjem i unutrašnjem sloju kože, poznatima kao epidermis i dermis. "Bori se protiv raka, djeluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože", dodao je.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju snažne i čvrste kože, doprinoseći njenoj otpornosti protiv vanjskih uticaja. Nalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože protiv starenja. Osim toga, vitamin C, koji je prisutan i u agrumima, podstiče zacjeljivanje rana, smanjuje oštećenje ćelija i odgađa znakove starenja podsticanjem prirodne proizvodnje kolagena.

Rajani preporučuje redovan unos vitamina C za obnovu kože i sprečavanje suvoće. Preporučena dnevna doza iznosi 1000 miligrama, a dodaci ishrani obično nisu nužni, prema stručnjaku.

Vitamin E

Baš kao i vitamin C, Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u njezi kože zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem. Vitamin E apsorbuje štetno UV svjetlo od sunca kada se nanese na kožu.

Uzimanje ovog vitamina takođe može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u liječenju upale kože, a poželjno je unositi dovoljno vitamina E putem hrane i dodataka ishrani. Nalazi se u orašastim plodovima i sjemenkama.

Vitamin K

Dok dr. Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u ishranu, naglašava da ne pomiješamo K1 i K2.

On tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Ipak, u videu se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne djeluje na kosti toliko koliko K2, te je bitniji u pomaganju tjelesnog procesa zgrušavanja krvi.

Istakao je da se vitamin K može pronaći i u različitim kremama za kožu te može spriječiti različita stanja kože, prenosi Index.hr.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT