Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Evo zašto vam se kosa jako mrsi i kako to da riješite

03.02.2024 10:32h

Foto: Pixabay

Raspetljavanje kose uvijek nas boli na više nivoa: prije svega, fizički – osjećaj je užasan. A potom zaboli i svaka pomisao na to koliko uništavamo kosu pri cijeloj proceduri. Svako ko ima dovoljno dugu kosu za češljanje zna da mu je zamršena kosa vjerni pratilac. To se jednostavno, ne može izbjeći. Ali se može smanjiti, a mi vam otkrivamo kako.

Zašto nam se kosa jako mrsi?

Jedan od faktora koji utiču na zapetljavanje je suva kosa. Mršenje kose je češće kod suve i oštećene kose jer kutikula ne naleže ravno, što omogućava da se pramenovi zakače jedan za drugi i isprepletu. Jedan od načina da se smanji suvoća je upotreba šampona bez sulfata, jer ova sredstva za čišćenje uklanjaju prljavštinu bez uništavanja prirodnih ulja sa kose. Upotreba šampona bez sulfata može minimizirati sušenje kose koje se može desiti sa surfaktantima na bazi sulfata. Ali, šta ako se kosa i dalje mrsi?

Raščišćavajte češljem sa širokim zupcima tokom kondicioniranja

Jedna od najboljih praksi koju možete primijeniti za sprječavanje i liječenje zapetljavanja je da koristite češalj sa širokim zupcima tokom tretmana kondicioniranja. Prije ispiranja regeneratora, očešljajte kosu češljem sa širokim zupcima.

Koristite peškir od mikrovlakana

Izbjegavanje trenja je  važno kada je u pitanju sprečavanje da se kosa mrsi. Tradicionalni peškiri su najgore rešenje. Potražite peškir od mikrovlakana za nježno sušenje kose.

Probajte tretman prije šamponiranja

Ako znate da vam se kosa mrsi prije pranja kose, probajte da uradite tretman uljem prije šamponiranja i raspetljate zamršene djelove prije nego što uđete pod tuš. Na naše pramenove kose tokom dana utiču naše ruke, pribor za oblikovanje, šeširi, kaputi, jastuci, znojenje ili čak vetar.  Nježno raspetljavanje je uvijek najbolje prije pranja kose.

Zaštitite kosu tokom spavanja

Trenje izazvano kretanjem tokom spavanja može dovesti do zapetljavanja kose. Svilene jastučnice su popularan izbor za minimiziranje trenja u snu i odlično su rešenje ako vam se kosa jako mrsi.

Redovno šišanje

Vaši ispucani vrhovi mogu uzrokovati oštećenje i lom koji na kraju ometa rast. Ispucani ne samo da izgledaju loše, oni mogu doprinijeti da se kosa mrsi. Važno je da kosu podrezujete redovno, najmanje dva do tri puta godišnje ili po potrebi da biste uklonili ispucale krajeve.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT