Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROČITAJTE ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Može li tvrda voda izazvati opadanje kose?

21.11.2023 08:06h

Foto: Pixabay

Tvrdoća vode dokazano utiče na kvalitet kose. Tvrda voda, a takva je u vodovodima u većini zemalja, isušuje kosu, zapetaljava je, čini lomljivom. 

Šta je to tvrda voda?

Najprije, važno je da znamo šta je to tvrda voda. Svaka voda sadrži određenu količinu minerala. Ako su u vodi prisutne velike količine kalcijuma i magnezijuma, onda se ona naziva tvrdom vodom.

Tvrdu vodu ćete lako prepoznati – naslage kamenca se pojavljuju na slavinama, tuševima, kadi, vc šolji. Ako ste u novom kupatilu dovoljno je da posmatrate staklo svoje tuš kabine – ako se na njemu pojavljuje bijela skrama – to je kamenac, a vaša voda je tvrda.

Može li tvrda voda izazvati opadanje kose?

Prije svega, tvrda voda, odnosno kalcijum iz nje, otežava hidrataciju kose. On najprije pravi film oko vlasi, što otežava prodor vlage. Zbog toga kosa postaje suvlja, tanja i lomljivija. I sve to se događa za samo dvije nedelje.

Tokom 2016. godine organizovana je i naučna studija na ovu temu. Žene ujednačenog kvaliteta kose su tokom dvije nedelje prale kosu filtriranom i tvrdom vodom. Već posle 15 dana razlika je bila objektivno uočljiva – vlasi žena koje su koristile tvrdu vodu bile su istanjene i lakše su se mrsile.

Tanjenje vlasi na kraju dovodi i do njenog lomljenja, a lomljiva kosa je sklonija opadanju. O vezi opadanja kose i tvrde vode takođe su sprovođena istraživanja koja su potvrdila da je ova pojava izraženija kod žena koje se tuširaju i kosu peru vodom punom kalcijuma.

Pored suvoće kose, znaci oštećenja od tvrde vode su i :

lomljivost
manje živahna boja
manje sjaja
zelenkasti odsjaj
iritacija skalpa
perut
teže stilizovanje (frizura ne traje dugo)

Kako da spriječite opadanje kose od tvrde vode?

Tretmani prije šamponiranja

Postoje tretmani koji se praktikuju prije šamponiranja, a koji pomažu protiv nakupljanja minerala na površini vlasi.

Šampon za čišćenje

Ovakav šampon će ukloniti sa vašeg skalpa i vlasi sve zaostale nakupine minerala, uključujući kalcijum. Koristite ga bar jednom nedeljno.

Maske za kosu

Pošto tvrda voda suši kosu, važno je da joj obezbijedite dodatnu hidrataciju. Najbolji način da prehranite i hidrirate vlasi jesu maske za kosu – jednom nedeljno.

Filteri za vodu

Najvažnija stvar koju možete da uradite je da smanjite izlaganje tvrdoj vodi. Ako je to u okviru vašeg budžeta, možete instalirati omekšivač vode za cijelu kuću ili bar filter za tuš.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT