Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Ove namirnice mogu pomoći u održavanju bijelih zuba

01.02.2024 08:54h

Foto: Pixabay

Postoji nekoliko tretmana koji mogu popraviti osmijeh, uključujući trake za izbjeljivanje ili profesionalne usluge.

Ali, ako tražite prirodniji i pristupačniji pristup izbjeljivanju zuba, razmislite o isprobavanju nekih namirnica koje vam mogu pomoći.

"Iako hrana sama po sebi ne može izbijeliti osmijeh, postoji nekoliko onih koje vam mogu pomoći u održavanju i poboljšanju vašeg izgleda", poručio je kozmetički zubar Sean Curley.

Jagode

Jagode su se često preporučivale za zdrav, blistav osmijeh. Jagode sadrže kiselinu koja može pomoći u izbjeljivanju zuba, objašnjava dr. Lauren Beker.

Jabučna kiselina je prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje takođe povećava proizvodnju pljuvačke ako imate suva usta, što takođe može pomoći u sprečavanju promjene boje.

Međutim, nemojte pretjerivati s jagodama jer su kisele i s vremenom bi mogle istrošiti vašu gleđ. Ako ne volite jagode, možete probati lubenice s obzirom na to da i one sadrže jabučnu kiselinu.

Ananas

Ananas sadrži bromelain, koji može razgraditi mrlje na površini zuba. Bromelain je enzim koji prati proteine. To uključuje proteine u vašim slojevima pelikule (sloj proteina iz pljuvačke), koji djeluju kao štit za vaše zube, ali takođe mogu apsorbovati pigmente iz vaše hrane. Važno je nabaviti svježi ananas. Svježi ananas će imati najveći sadržaj bromelaina. Konzervirani ananas gubi bromelain tokom procesa konzervisanja.

Celer

Celer je prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje dok ga žvaćete. Celer je sjajan izvor vlakana i vitamina poput vitamina C i A, a tekstura ovog povrća može vam pomoći da sastružete čestice i bakterije sa zuba. Samo držite konac u blizini, jer celer može biti jako žilav i zapeti između zuba. I sirovi celer i sirovi krastavac su korisni u higijeni zuba zbog svojih nivoa vode. Celer i krastavac uglavnom su voda, čime ispiramo zube dok ih žvaćemo.

Soda bikarbona

Ovaj je sastojak jedan od najstarijih ljekova za bjelji osmijeh – možda ste čak primijetili da se reklamira na reklamama za paste za zube. Na sodu bikarbonu se često gledalo kao na prirodni kućni lijek za izbjeljivanje.

Budite oprezni kada koristite sodu bikarbonu, jer prečesto korištenje može biti abrazivno za vaše zube. Mala količina sode bikarbone pomiješana s pastom za zube može pomoći posvijetliti zube kao poluredovni dio vaše rutine oralne higijene, javlja BestLife.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT