Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Provjetravanje zimi: Da li je poželjno i koliko dugo bi trebalo da držimo prozore otvorenim?

01.12.2023 07:09h

Foto: Pixabay

Zima sa sobom, osim niske temperature, donosi i kišu, maglu i snijeg, odnosno povećanu vlažnost vazduha. Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provjetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Sigurno ste primijetili kako se kada je napolju hladno u vašem zagrijanom stanu “zamagle” prozorska stakla. Riječ je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor, piše Večernji list.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su pare od kuvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provjetravanje i neispravni ili neadekvatno koriščen sistem grijanja.

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice i domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rješenja svakako je redovno provjetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provjetravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sljedeće pravilo:

- Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;
- Kad je napolju 0 do 10 stepeni: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provjetravanja;
- Kad ima više od 10 stepeni: Prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.

Da li je provjetravanje zimi jedino rješenje?

Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostori budu kvalitetno provjetreni konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT