Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAUČITE DA KAŽETE 'NE'

Smanjite nivo stresa u četiri koraka

25.03.2023 07:30h

Foto: Pixabay

Razne situacije na poslu, u prevozu, porodične obaveze, različiti zadaci, sve ovo utiče na vaše mentalno zdravlje i raspoloženje. Kada ste pod pritiskom i podložni ste stresu, prepoterećeni ste, to može nepovoljno uticati na vaše tijelo, um i duh. Zato je važno da svakodnevno pokušavate da smanjite nivo stresa i da se oslobodite napetosti.

Načini da se smanji nivo stresa u vašem životu:

Dajte prednost brizi o sebi

Izuzetno je važno voditi računa o sebi. Vrijeme posvećeno vama i briga uložena u vas pomažu da se iznutra smirite i pripremite za dan koji je pred vama. To je zdrava potreba koju svaka osoba treba da ima. Postoje osnovne rutine, uključujući rutine lične higijene, rutine vježbanja, rutine za obroke, vreme posvećeno interesovanjima, vrijeme koje provodite sami da biste napunili baterije. Iskoristite rituale za opuštanje kako biste smanjili stres i anksioznost. Zato započnite dan brigom o sebi. Prije nego što uradite bilo šta drugo, odvojite nekoliko minuta samo za sebe i svoje blagostanje.

Bolje planirajte svoje zadatke

Ako vas naporan raspored opterećuje, racionalizujte svoje vrijeme svaki dan i dajte prioritet dnevnim aktivnostima. Takav način planiranja vam zaista može pomoći. Nasuprot tome, ako primjetite da je vaš raspored pun stvari, pokušajte da se oslobodite svega što smatrate da je nepotrebno. Napravite listu stvari koje biste mogli da izbacite iz rasporeda i zamenite ih stvarima koje vam donose mir i smirenost.

Naučite da kažete "ne"

Zapamtite, možete da kažete "ne" i da se ne osjećate krivim. Stres dolazi od osjećaja da moramo da uradimo sve za svakoga, a ako odbijemo, imamo osjećaj da ćemo druge iznevjeriti. Međutim, kakvi smo mi ako prihvatimo nešto što ne želimo, mi onda igramo protiv sebe, a i pred drugima se predstavljamo lažno. Zato budite iskreni i kažite 'ne' kada to zaista mislite. Ako nekoga ljubazno odbijete, osoba koja vas poštuje zaista će vas razumjeti.

Postavite granice

Ovaj savjet se odnosi na sposobnost da kažete "ne" ljudima kada nešto ne želite da uradite. Granice su koncept koji vam može pomoći da ostanete razumni i da imate zdrave odnose. Imate pravo da postavite granice ne samo oko svog fizičkog tijela i prostora, kako biste održali svoju unutrašnju ravnotežu, već i kada su u pitanju vaše vrijeme i energija. Nijedna druga osoba ne može odlučiti kako ćete provoditi svoje vrijeme i u šta ćete ulagati svoju energiju. Morate postaviti lične granice i poštovati ih. Razmislite da li osobe koje ih krše zaslužuju da budu dio vašeg života.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT