Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Šta je bolje za kožu – tuširanje ili kupka

08.02.2024 19:19h

Foto: Pixabay

Kada dođe vrijeme za osvježenje, većina nas automatski skoči pod tuš. Kupke se, sa druge strane, smatraju luksuznijim. One su rezervisane su za prijatne večeri kada ste raspoloženi da sebi posvetite malo više pažnje. Ali šta je zapravo bolje za vas? Na to pitanje odgovaraju dermatolozi Kseniya Kobets i Amy Wechsler.

Prednosti i mane kupke

Kada je kupka u pitanju, najvažnije je da kada bude čista. U suprotnom, izlažete se ozbiljnim rizicima. „Postoji rizik od infekcije usljed sjedenja u prljavoj vodi“, kaže Wechsler. „Mnogi ljudi se ne tuširaju prije nego što se okupaju, a sjedenje u kadi ispunjenoj prljavom vodom nije dobra ideja“, dodaje ona.

„Cijelo tijelo biva potopljeno u vodu za kupanje temperature po vašem izboru, u kojoj možete rastvoriti magnezijumove soli za kupanje i eterična ulja“, a ovo poslednje djeluje umirujuće i opuštajuće, objašnjava Kobets. Ali, nakon kupke obavezno je tuširanje mlakom vodom kako bi se ispralo ulje i so sa kože.

Osim ako se ne tuširate nečuveno dugo, za kupku će biti potrebno više vode nego za tuširanje. I to je jedna od mana kupke. Kupke mogu biti od koristi koži ako dodate sastojke koji hidriraju, čiste ili opuštaju mišiće.

Prednosti i mane tuširanja

Osim ako kada nije svježe izribana, tuševi su najbolja opcija za čišćenje kože. „Tuševi su potencijalno higijenskiji, a kade koje se ne čiste mogu sadržati bakterije i gljivice“, kaže Kobets. Tuševi su takođe brzi, što znači da ima manje vremena da bilo koja bakterija ili gljivica u vašoj neposrednoj blizini dospije na vas i ostane tamo. Imate manje kontakta sa svojom okolinom, pa čak i ako postoji nešto užasno kao što je buđ na zavjesi, male su šanse da ćete doći u fizički kontakt sa njom.

Kao što smo ustanovili, tuševi su bolji izbor u pogledu upotrebe vode. Za tuširanje je potrebno manje vode nego za punjenje kade (osim ako se ne tuširate veoma, veoma dugo). Wechsler smatra da su tuševi bolja opcija za kožu. „Tuširanje je generalno bolje jer sjedenje u kadi napunjenoj vodom veoma isušuje kožu“, objašnjava ona.

Naravno, ništa nije važnije od onoga što vama odgovara! Možda više volite tuširanje nego kupku. Ili možete uživati u oba, u zavisnosti od vašeg rasporeda i doba dana. Ako imate problema sa kožom, to takođe treba uzeti u obzir.

„Barijera kože može biti ugrožena nakon namakanja u kadi (posebno u slučaju ekcema), a važno je hidratizirati kožu odmah nakon izlaska iz kade. Najbolje je da to bude hidratantni proizvod koji sadrži ceramide“, preporučuje Kobets.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT