Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ŠTA JE POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Za zdravije srca: Kada je najbolje vježbati?

24.11.2022 06:45h

Foto: Pixabay

Vježbanje između osam i 11 sati ujutru povezana je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na više od 86.000 sudionika.

U poređenju s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutru između 8 i 11 sati uočen je 11 do 16 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 posto, prenosi portal Medical News Today.

Kod jutarnjih vježbača primijećen je i 17 posto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena je taj postotak iznosio 35 posto.

Rezultati su objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

“Dobro je poznato da je vježba dobra za srce, a naša studija ukazuje na to da je za to najkorisnija jutarnja aktivnost”, kazala je jedna od autorki studije, Gali Albalak s medicinskog centra u Leidenu.

“Rezultati su posebno izraženi među ženama, a vrijede i za ranoranioce te za noćne ptice”.

Svi učesnici studije, a bilo ih je 86.000, imali su između 42 i 78 godina. Prosjek je iznosio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su, u prosjeku bili gojazni.

Njihova fizička aktivnost pratila se svaki dan od veljače 2013. do 2015. pomoću monitora na zglobu.

Naučnici su ih potom pratili od šest do osam godina, sve do prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane s bolestima srca ili moždanim udarom.

U tom razdoblju se kod njih gotovo 3000 razvila koronarna arterijska bolest, a gotovo 800 ih je pretrpjelo moždani udar. Kod ispitanika koji su bili fizički aktivni između 8 i 11 ujutro primijećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

“Riječ je o opservacijskoj studiji, stoga ne možemo objasniti zbog čega je poveznica izraženija u žena”, rekla je Albalak.

“Rezultati našeg istraživanja dodatan su dokaz zdravstvene koristi od fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija”.

Liječnici preporučuju da odrasle osobe umjereno vježbaju od 150 do 300 minuta tjedno ili od 75 do 150 minuta ako to rade žustrije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT