ADVERTISEMENT

REDOVNO VJEŽBAJTE

Zašto je pilates dobar za cijelo tijelo

28.03.2023 20:00h

28.03.2023 20:00h

Foto: Pixabay

Pilates se posljednjih godina pokazao kao rutina vježbanja koju su odobrili slavni i koja ne samo da će koristiti vašem tijelu, već će i poboljšati vaš um. Vježbama za cijelo tijelo koje takođe čine čuda za mentalno vježbanje, redovni časovi pilatesa ne samo da će zategnuti i tonirati cijelo tijelo, već će i stabilizovati vaše mišiće, poboljšati držanje i povećati ukupnu snagu.

Ovaj način vježbanja utiče na um i tijelo, a postoji još mnoštvo razloga zašto je toliko popularan. Može se vježbati na nekoliko načina, a trenutno je vrlo popularan pilates na spravama. Ako razmišljaš o tome da kreneš da treniraš pilates, onda u nastavku saznaj zašto je toliko dobar za cijelo tijelo i um.

Pilates je vježba za cijelo tijelo

Ovaj način vježbanja integriše cijelo tijelo, razvija snagu i fleksibilnost, ali i popravlja posturu. Fokusiranost na trup, ali i cijelo tijelo, kao i povezanost s disanjem tokom vježbanja izdvajaju ovaj trening od ostalih. No ovo je jedan od razloga zašto se ovaj način vježbanja koristi kod različitih rehabilitacija, ali i zašto je popularan među atletičarima.

Smanjuje bol u leđima

Fizikalni terapeuti slažu se da pilates može pomoći kod smanjivanja boli u leđima. Kod mnogih ljudi se bol u ovom dijelu tijela pogoršava s godinama, a izražene su ako su postojale povrede, pa vježbanje pilatesa može biti efikasan način kako olakšati bol u donjem dijelu leđa. No u slučaju nekih povreda vrlo je važno razgovarati s doktorom prije početka vježbanja.

Povećava fleksibilost i mobilnost

Za početak je vrlo važno objasniti razliku između fleksibilnosti i mobilnosti. Fleksibilnost je povezana s rastegljivošću mišića, dok je mobilnost povezana za pokretljivošću zglobova. A mobilnost je nešto čemu trebamo težiti kod vježbanja jer se radi o funkcionalnosti tijela. Kod pilatesa su pokreti vrlo kontrolisani što pomaže kod jačanja snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pilates stvara izdužene mišiće

Redovno vježbanje pilatesa stvara izdužene, vretenaste mišiće zbog kojih će tijelo izgledati uvježbano, ali će i biti fleksibilno. Kod pilatesa se kombinuje istezanje i trening snage. Ovi pokreti su vrlo kontrolisani, a kombinuju se i vježbe otpora. Mnoge studije su pokazale da pilates jača tijelo, ali i popravlja držanje tijela.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT