Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO MINISTAR PRAVDE

Milović: Evropski put nam najviše zavisi od poglavlja 23, radne grupe u što kraćem roku moraju da isporuče rješenja

12.02.2024 09:32h

12.02.2024 09:52h

Foto: RTCG

Kada je u pitanju Ministarstvo pravde najveća pažnja se posvećuje poglavljima 23 i 24, a evropski put nam najviše zavisi od poglavlja 23, poručio je resorni ministar Andrej Milović tokom radnog doručka s novinarima.

"Radne grupe su podigle tempo rada i u što kraćem roku moraju da isporuče rješenja i prijedloge sa kojima će se ići. Zato imamo kratku i ubrzanu legislativu povodom zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde. Neka rješenja imaju kosenzus, a oko nekih ima sporenja, ali o tome će se raspravljati na grupama. Zakon o sudijama, Zakon o tužilaštvu, Zakon o SDT-u i Zakonik o krivičnom postupku -  to su glavni zakoni koji traže iz EU", istakao je Milović, prenosi Pobjeda.

On je najavio da je pododbor sa EU zakazan za 14. mart, te da moraju da usvoje strategiju reforme pravosuđa koja se odnosi na 2024-2027.

"Radi se akcionom planu i biće usvojen do 14. marta, i to će biti jako važan korak koji ćemo preskočiti na putu do EU", naglasio je on.

Pravosudni kvart

Milović je kazao da je formirana radna grupa za hitno preseljenje SDT-a u staru zgradu vlade.

"Bila su tri zaključka, ali se po njima nije postupalo. Sada se postupa i u roku od dva do tri mjeseca će se izvršiti preseljenje institucija iz zgrade stare Vlade i da se pređe na rekonstrukciju zgrade, samo da vidimo možemo li tu da smjestimo i specijalni sud za ratne zločine. Plan za rekonstrukciju je u toku. Vidjećemo da li je izvodljivo tehnčki, jer znamo da se SDT-u žuri. Ja sam za ideju da sve bude u staroj vladi ali ako ne bude tehnički izvodljivo da nađemo mjesto za Specijalni sud", naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, pravosudni kvart bi se nalazio na Zabjelu na Tuškom putu, na parceli od 35.000 kvadrata.

"Na tom mjestu će biti smještene sve pravosudne institucije osim onih specijalnog karaktera. Vrhovni sud ostaje na istoj lokaciji", poručio je Milović.

"Strategija reforme pravosuđa započeta u junu prošle godine"

Direktor direktorata za pravosuđe Momir Jauković kazao je da je strategija reforme pravosuđa dokument koji je započet u junu prošle godine.

"Pored dva javna poziva nismo imali odziv NVO, a eksperti Savjeta Evrope su nam pružili pomoć. Sam postupak javne rasprave trajaće do 13. februara", rekao je Jauković.

Podsjeća da je 31. januara bio Okrugli sto na kome je predstavljen nacrt dokumenta.

"Očekujemo da nakon javne rapsrave izradimo izvještaj i nakon dobijanja mišljenja EK usvojimo ovaj dokument na vladi", naveo je on.

Generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Jelena Grdinić kazala je da rade na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku, kao i Zakona o sprečavanju korupcije.

"Razmatramo sada komentare EK i sve sugestije. Očekujemo da u kratkom roku vratimo odgovore, a što će dovesti do izmjena ovog zakonika. Takođe, formirana je radna grupa za izmjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću", istakla je Grdinić.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT