Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VIRUS SE PONOVO ŠIRI

Potvrđeno: Antitijela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja

09.09.2023 16:55h

09.09.2023 16:55h

Foto: Pixabay

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antijela proizvedena usljed zaraze ili vakcinama protiv koronavirusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je suprotno ranijim procjenama CDC-a iz avgusta 2022. da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta kovida mogla u većoj mjeri izazvati zarazu kod građana koji su bili bolesni, ili su vakcinisani.

Kompanija Moderna je saopštila da njena vakcina doprinosi povećanju antitijela protiv mutiranog soja za 8,7 puta, prenio je Glas Amerike.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lijekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od novog soja virusa. Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.

Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj koronavirusa nije uticao na porast novooboljelih i hospitalizacija u SAD. Od prošlog petka novi soj kovida BA.2.86 je prijavljen u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT