Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PETICIJU POKRENULI ČLANOVI CRNOGORSKOG HELSINŠKOG KOMITETA ZA LJUDSKA PRAVA SA GRUPOM GRAĐANA

Đukanović podržao inicijativu da se Katnić brani sa slobode uz medicinsku zaštitu

21.04.2024 15:14h

Foto: Screenshot You tube

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podržao je inicijativu Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava(CHO) koji je sa grupom građana uputio otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i svima koji su uključeni u postupanje prema nekadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, u kojem naglašavaju da je njegovo hapšenje i pritvaranje bilo ,,praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka“, prenosi Pobjeda.

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Peticija je dostupna  OVDJE. 

Naglašavaju da se ,,eventualna optužnica se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima“.

"G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu. Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen", navode iz CHO.

Na kraju otvorenog pisma, između ostalog, upozoravaju se i specijalni tužilac Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema Katniiću, koje mu ugrožava život, na moguće pravne posljedice.

"Ukoliko glavni specijalni tužilac g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje", kaže se na kraju pisma koji potpisuje članovi Crnogorskog helsinškog komiteta i desetina crnogorskih građanskih aktivista.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT