Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KLINIČKI CENTAR CRNE GORE

KCCG: Nove dijagnostičke procedure iz oblasti nuklearne kardiologije

23.02.2024 15:33h

Foto: Arhiva/MEPPU

U Centru za nuklearnu medicinu Instituta za onkologiju uvedene su nove dijagnostičke procedure iz oblasti nuklearne kardiologije, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, u pitanju su 99mTc-MIBI SPECT perfuziona scintigrafija miokarda u miru (test na vijabilnost), kao i 99mTc-PYP scintigrafija srca kod sumnje na ATTR (transtiretinsku) amiloidozu.

“Test na vijabilnost je visoko senzitivna nuklearno medicinska tehnika koja omogućava procjenu srčane perfuzije u miru, kao i očuvanosti ćelijske membrane srčanih ćelija", navodi se u saopštenju.

To, dodaje se, ima veliki značaj kod pacijenata koji su imali infarkt miokarda i kandidati su za revaskularizaciju srca.

Iz KCCG su istakli da je procjena vijabilnosti srčanog mišića, pored ostalih kardioloških tehnika, od velikog značaja u donošenju odluke o toj vrsti operacije.

“Pored procjene perfuzije i vijabilnosti srčanog mišića, tom tehnikom je moguće procijeniti i funkcionalne parametre lijeve komore srca (ejekcionu frakciju, end-sistolni i end-dijastolni volumen srca)”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su naveli da je ta nuklearna medicinska tehnika, pored toga što je visoko osjetljiva, potpuno bezbjedna za pacijente.

Oni su rekli da druga nuklearno medicinska metoda koja je uvedena je scintigrafija srca kod sumnje na ATTR (transtiretinsku) amiloidozu.

"Ta tehnika ima neprocjenjiv značaj u ranom otkrivanju tog rijetkog, progresivnog i genetskog oboljenja koje je uslovljeno genskim mutacijama", dodaje se u saopštenju.

Pojašnjava se da se tom nuklearno-medicinskom tehnikom vrši snimanje pacijenata i kvantifikacija nakupljanja radiofarmaka (99mTc-PYP) u srčanom mišiću.

“Metoda ima izrazito visoku senzitivnost za rano dokazivanje ovog oboljenja, a što je od presudnog značaja za pravovremeno liječenje ove grupe pacijenata”, rekli su iz KCCG.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT