Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ČAĐENOVIĆ TVRDI DA SLUČAJ IMA POLITIČKU POZADINU

Oštra rasprava o slučaju unošenja narkotika u JU Kakaricka gora, direktor negira odgovornost

06.12.2023 20:18h

Foto: Glavni grad

Oštra rasprava o slučaju unošenja narkotika u Javnu ustanovu Kakaricka gora obilježila je zasijedanje odbornika na sjednici Savjeta za prevenciju narkomanije.

Direktor Marko Čađenović tvrdi da su kritike na njegov račun da je nekompetentan – političke i da službenici nijesu ovlašćeni za pretres onih koji posjećuju korisnike ustanove. Iz civilnog sektora očekuju se u rješavanje problema uključe stručna lica.

Kakaricka gora je poluotvorenog tipa i službenici nemaju ovlašćenja da vrše pretres osoba koje dolaze u posjetu, kazao je Čađenović uz negiranje bilo kakve odgovornosti za slučaj zloupotrebe droge.

"Glavno je pitanje kako je droga ušla, a da niko ne snosi odgovornost. Upravo na ovaj način, ona upravo ovako funkcioniše. Što se tiče klijenata, tu imamo pravo na pretres, tu je razlika. Klijente koji potpišu terapijski ugovor, naše štićenike, pretresamo detaljno. Nema šanse, mislim, možda postoji neki promil u teoriji, ali nema šanse da štićenici unesu drogu“, kaže Čađenović.

Navodi da sve to ima političku pozadinu.

”Nije ova Ustanova 'pala sa Marsa'. Osnovana je 2008 godine, ove stvari su se dešavale i dešavaće se, i što bi onda trebalo? Mi ne možemo mijenjati koncept ustanove, ako će to da bude zatvor -  onda mijenjamo temu“, kaže Čađenović.

Dok Čađenović tvrdi da su postupili po zakonu, te da su optužbe politički konstruisane, odbornik SD-a Miloš Mašković smatra da šteta koja je nastala usljed političkog naimenovanja i neiskustva aktuelnog direktora, sada dolazi na naplatu.

"Sama priča oko unosa narkotika u javnu ustanovu ogolila je suštinu problema koji se tamo događa. Da je sreće, Upravni odbor koji ovdje sjedi večeras bi samostalno pokrenuo inicijativu za vaše razrješenje. Zašto? Osim što je unijeta droga, kao što smo čuli, imali ste obavezu da bez obzira da li je ona fizički nađena ili prisutna u nečijem organizmu, o tome obavjestite nadležne organe, jer je činjenica da je droga bila u ustanovi, prije konzumacije. Dakle, neko je morao da unese drogu u ustanovu ‘’, kazao je Mašković.

Problematično je, naglašavaju iz nevladinog sektora, što se rukovodstvo ove javne ustanove mijenja po partijskom ključu, a ne profesionalnim sposobnostima.

Direktor NV= “4 life” kazao je da je Čađenović napravio jednu katastrofalnu stvar.

”On je iznio imena i prezimena dva klijenta, što je nezamislivo. To nijedna nevladina organizacija nije uradila nikad i niti bi uradila, a ne institucija. Znate li što to znači? Da vi iznesete ime i prezime. Pa niste vi samo njega ugrozili, ugrozili ste njegovu đecu, roditelje, članove porodica. Ionako već stigmatizovane ljude, vi dodatno stigmatizujete na taj način “, kaže on.

Iz nevladinog sektora poručuju da je neophodno da se ovom važnom temom bave stručna lica, dok odbornici gradskog parlamenta pozivaju na odgovornost.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT