Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZBOG MOGUĆEG SMANJENA ZARADA

Štrajk upozorenja radnika "Čistoće", mogući protesti naredne sedmice

19.04.2024 10:02h

Foto: gradski.me

Zaposleni u "Čistoći" okupili su se ispred preduzeća na Zabjelu kako bi održali štrajk upozorenja zbog najave iz menadžmenta da postoji mogućnost da im se plate umanje 10 odsto zbog negativnog poslovanja preduzeća. Radnici se protive i donošenju nove sistematizacije po kojoj bi se smanjio broj zaposlenih za 69.

Zaposleni ističu da će nastaviti sa radom nakon štrajka upozorenja. Najavljuju obustavu rada, ako im ne bude ispunjeno obećanje. Poručili su i da će se obratii gradonačelnici Oliveri Injac.

Odbornik i predstavnik zaposlenih Mensur Šaljaj saopštio je da će štrajk početi najkasnije do srijede i da traže veće plate.

Direktor tog preduzeća Denis Hot kazao je u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj da moraju poštovati zakon i da su poslali Ministarstvu finansija na tumačenje član koji se odnosi na umanjenje zarada. 

”Može se desiti da kažu da se to ne odnosi na nas, još nam nijesu odgovorili. Ako se ne bude odnosilo nema nikakvih problema. Svi javnost, novinari i zaposleni moraju da budu svjesni da izvršni direktor ili menadžment preduzeća snosi zakonsku odgovornost. To su odredbe zakona koje se odnose na lokalnu samoupravu, tako da smo svakako morali pitati Ministarstvo “, objasnio je Hot.

Kako navodi, nijesu na svoju ruku donijeli tu odluku, nego su pitali na osnovu zakonske odredbe koju su oni pisali.

”Upozorio sam kolege da pogledaju zakonske odredbe po zakonu o štrajku, tako da tu budu oprezni da ne počine neki prekšraj. Moraju ispoštovati minimum procesa rada. Diskutabilno je u Čistoći što je minimalan proces rad, jer i pored svega što sam zatekao, nema prostora da zaposleni ili mehanizacija manje budu uključeni “, kazao je on.

Što se tiče otpuštanja određenog broj zaposlenih, ona navodi da je odmah u startu rekao da u "Čistoći" postoji višak zaposlenih i to ne nedvosmisleno.

”Kako je taj višak nastao to je već neka druga priča za vrijeme prethodnog menadžmenta. Ne treba tu neka velika filozofija, ja sam samo prikupio brojke. Sistematizacija iz 2014. godine je imala 470 iz 2017. 510, a 2019. na početku mandata prethodnog menadžementa broj radnika je uvećan na 578. Dešava se onda sljedeća situacija da krajem avgusta 2022 pred lokalne izbore u Podgorici donose si izmjene i dopune sistematizacije gdje se broj izvšilaca povećava  44, a pred kraj godine još 40. Poređenjem tih sistematizacija možete videjti da se broj izvršilaca povećao za više od 150. A to nijesu direktni izvšioci, što pokazuje da u administraciji ima viška ljudi “, naglašava Hot.

"Čistoća" posluje oko nule i mi nemamo mehanizam da nadomjestimo oko 150.000 eura mjesečno samo za zarade zaposlenih, što je saopštila i Olivera Injac na jednoj sjednici, kaže Hot.

”Uključen je bio Sindikat prilikom izrade sistematizacije, uključio sam i sve rukovodioce, svi su bili uključeni. Po mojim saznanjima, u prethodnim sistematizacijama nijesu bili uključivani. Dovoljno je da dođete u preduzeće i da vidite da taj prostor nije dovoljan za toliki broj zaposlenih u administraciji “, dodao je Hot.

Gradska uprava ima sluha za probleme u "Čistoći", što pokazuju, kako navodi, podaci da su nabavljena nove autosmećare.

” U planu je nabavka novih šest vozila “, rekao je Hot.

On se osvrnuo i na optužbe Klikovca na pres konferenciji DPS, koji je kazao da nijedan cent nije uložen u sistematozaciju.

”Nikad gospodin Klikovac nije došao i tražio dokumentaciju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Više od 100.000 eura je uloženo u popravku mehanizacije “, zaključio je Hot.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT