ADVERTISEMENT

ĐURAŠKOVIĆ I SANTANDER

"Svakom djetetu u Crnoj Gori pružiti mogućnost da se bavi umjetnošću i kulturom"

18.03.2023 11:05h

Foto: Prijestonica

Cetinje će biti domaćin ljetnjeg koncerta crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra, a dirigovaće Mark Korović.

To je saopšteno nakon sastanka gradonačelnika Prijestonice Nikole Đuraškovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Đurašković se zahvalio na podršci predstavništva UNICEF-a Prijestonici edukacijom i brojnim aktivnosti, izrazivši želju da se uspješna saradnja nastavi i dodatno unaprijedi.

„Partnerstvo s predstavništvom UNICEF-a, koje pokreće promjene za dobrobit djece i ulaže napore u cilju poboljšanja položaja mladih u Crnoj Gori, od posebnog je značaja za Cetinje i apsolutno smo otvoreni za sve inicijative koje UNICEF smatra značajnim i koje bi se mogle realizovati u partnerstvu s Prijestonicom”, istakao Đurašković.

Santander je podsjetio da su timski rad, empatija i tolerancija samo neke od vještina koje djeca razvijaju umjetničkim obrazovanjem, čime se spriječava i smanjuje vršnjačko nasilje.

Kako je naveo, da bi jedan orkestar bio uspješan, svi njegovi članovi moraju da nauče kako da rade zajedno, kako da sve nesuglasice i konflikte rješavaju konstruktivno i budu jedni drugima podrška da bi postigli zajednički cilj.

„Poznato je da umjetnost i kultura podstiču socio-emocionalni razvoj. Upravo iz tog razloga, UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži mogućnost da se bavi umjetnošću i kulturom,” poručio je Santander.

Dječjim simfonijskim orkestrom na Cetinju dirigovaće Mark Korović, koji je inače dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ovo će biti drugi koncert crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra koji se organizuje u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina „Moje vrijednosti i vrline“.

Program je uveden u obrazovni sistem Crne Gore 2015. godine, uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Zavodom za školstvo.

Od tada se program proširio na više od 100 osnovnih i srednjih škola.

"Do sada je više od 20 hiljada učenika obuhvaćeno ovim programom, koji im je omogućio da nauče prepoznati sopstvene i tuđe emocije i na konstruktivan način rješavati probleme", kaže se u saopštenju Prijestonice.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT