Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PODACI EUROSTATA U OKVIRU PROJEKTA ,,PARITET KUPOVNE MOĆI“ ZA 2023.

Cijene hrane u Crnoj Gori na 87 odsto prosjeka EU

25.06.2024 06:12h

Foto: Pixabay

Prema konačnim podacima Eurostata u okviru projekta ,,Paritet kupovne moći“, nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori u 2023. godini iznosio je 64 odsto prosjeka EU-27, saopšteno je iz Monstata.

Nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno su varirali među zemljama članicama Evropske unije u 2023. godini. Danska bilježi najveći nivo cijena (143 posto prosjeka EU-27), zatim slijede Irska (142 posto), Luksemburg (135 posto), Finska (125 posto) i Holandija (118 posto), dok su najniži nivoi cijena zabilježeni u Mađarskoj (76 odsto), Poljskoj (66 odsto), Rumuniji i Bugarskoj (60 odsto).

Region

Od zemalja iz regiona, Hrvatska bilježi najveći nivo cijena potrošnih dobara i usluga koji iznosi 76 odsto prosjeka EU-27, dok Srbija i Albanija bilježe nivo cijena od 68 odsto i 66 odsto prosjeka EU-27. Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Bosni i Hercegovini iznosi 58 odsto evropskog prosjeka, dok u Sjevernoj Makedoniji iznosi 52 odsto evropskog prosjeka.

Proizvodi u grupi ,,hrana i bezalkoholna pića” su u Crnoj Gori sa 87 odsto prosjeka EU, skuplji nego u Bosni i Hercegovini (85 odsto), Sjevernoj Makedoniji (68 odsto), dok su jeftiniji u odnosu na Hrvatsku u kojoj nivoi cijena za navedenu grupu proizvoda iznose (102 odsto), Srbiju (96 odsto) i Albaniju (91 odsto) prosjeka EU-27.

Posmatrajući Crnu Goru, indeks nivoa cijena za grupu proizvoda ,,audio-vizuelna oprema i oprema za obradu podataka“ je (106) i iznad je prosjeka EU-27, dok za ,,motorna vozila“ indeks nivoa cijena je (92).

Najniži nivoi cijena za grupu ,,restorani i hoteli“ u regionu su zabilježeni u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, sa (47 odsto), odnosno (49 odsto) prosjeka Evropske unije, dok za Crnu Goru ovaj nivo cijena iznosi (63 odsto) u poređenju sa EU-27.

Odjeća

Za grupu ,,odjeća“, Crna Gora bilježi indeks nivoa cijena (99) što je ispod nivoa prosjeka EU, u Srbiji je indeks viši i iznosi (102), dok je taj indeks znatno niži u Sjevernoj Makedoniji (78), Turskoj (30) kao i u pojedinim članicama EU, Mađarska (88), Bugarskoj (82) i Španija (81).

Od svih zemalja učesnica ovog projekta Švajcarska je najskuplja zemlja za tri grupe proizvoda i usluga ,,hrana i bezalkoholna pića“, ,,odjeća“ i ,,restorani i hoteli“. Proizvodi i usluge u grupi ,,audio-vizuelna oprema i oprema za obradu podataka“ i ,,alkoholna pića i duvan“ su najskuplji na Islandu. Prema navedenom istraživanju motorna vozila su najskuplja u Turskoj.

Turska ima najniži indeks nivoa cijena za proizvode i usluge u grupama ,,hrana i bezalkoholna pića“, ,,odjeća“ i ,,audio-vizuelna oprema i oprema za obradu podataka“. Proizvodi i usluge u grupi ,,alkoholna pića i duvan“, ,,motorna vozila“ i ,,restorani i hoteli“ prema navedenom istraživanju su najjeftiniji u Makedoniji.

Navedeno je da su ovi podaci obračunati su od strane Eurostata i OECD-a kao rezultat istraživanja koje ove dvije institucije sprovode u saradnji sa nacionalnim statističkim institucijama u okviru projekta ,,Paritet kupovne moći“ (PKM). Ukupno se sprovodi šest istraživanja pri čemu se svako istraživanje odnosi na određenu grupu proizvoda i usluga. Kompletan ciklus istraživanja traje tri godine, a godišnje se sprovedu dva istraživanja.

Dodaje se da se indeksi nivoa cijena prikazani u ovom saopštenju zasnivaju na prosječnim godišnjim cijenama, koje se prikupljaju za oko 2.000 uporedivih proizvoda i usluga, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT