Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZAKON OD 1. JANUARA STUPA NA SNAGU

Ko plati dug u roku biće mu otpisana kamata

23.09.2024 11:10h

Foto: Pixabay

Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze stupio je na snagu, a u primjeni biće od 1. januara 2025. godine, saopštila je Poreska uprava.

Kako je objašnjeno, poreskim obveznicima koji podnesu sve poreske prijave koje su dospjele do 31. decembra 2024.  i u roku od 60 dana od dana početka primjene ovog zakona u cjelini izmire osnovni poreski dug, biti omogućeno da izvrše otpis kamate na navedena poreska potraživanja.

Poreske obaveze na koje se odnosi pravo na otpis kamate obuhvataju: poreze, takse, doprinose, naknade i druga novčana davanja utvrđena poreskim propisima čiju naplatu i kontrolu obavlja Poreska uprava, precizirano je u saopštenju.

"Poreski obveznici nakon izmirivanja poreske obaveze navedeno pravo mogu iskoristiti podnošenjem zahtjeva nadležnom poreskom organu prema mjestu registracije poreskog dužnika, i to u roku od 60 dana od početka primjene ovog zakona, nakon čega će Poreska uprava po zahtjevu poreskih obveznika odlučivati donošenjem rješenja", navedeno je u saopštenju.

Kako dalje objašnjavaju, forma zahtjeva za otpis kamate na poreska potraživanja propisaće  Ministarstvo finansija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

"Takođe, poreski organ će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otpisu kamate za poreske dužnike koji na dan 31. decembar 2024. godine imaju obračunatu kamatu, a nemaju evidentiran osnovni poreski dug.

Shodno ovom zakonskom rješenju, i pravo na otpis kamate za dospjele poreske obaveze nastale po osnovu lokalnih poreza, taksi i naknada koje uvodi lokalna samouprava može biti propisano od strane nadležnih organa lokalne samouprave može, i to donošenjem propisa u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona", navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT