Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZA MJESEC I PO

Poreska inspekcija: Izrečeno 242.400 eura novčanih kazni

20.06.2024 08:56h

Foto: Pixabay

Poreski inspektori su od 1. maja do 16. juna obavili 536 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 41 i po tom osnovu izdali 63 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 242,4 hiljade eura.

Sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora Poreske uprave (PU), tokom ljetnje turističke sezone pojačao je aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa  fokusom na ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost.

"Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 139,2 hiljade eura, od čega je naplaćeno 82,3 hiljade eura ili 59,12 odsto. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima)", navodi se u saopštenju.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa robe i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije.

Djelimičnim kontrolama obuhvaćeni su i visokorizični poreski obveznici, obveznici kod kojih je evidentan pad prometa iskazan u prijavama poreza na dodatu vrijednost, koji ne podnose poreske prijave u propisanim rokovima i ne izmiruju redovno poreske obaveze, kao i povratnici u prekršaju.

PU prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije. Posebna pažnja je na onim poreskim obveznicima kod kojih je izvršen inspekcijski nadzor i utvrđen prekršaj, svako naobičajeno odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće njihovu ponovnu kontrolu.

"Intenzivirana je saradnja sa drugim relevantnim institucijama, kroz međusobno informisanje, razmijenu podataka, pružanje pomoći pri vršenju inspekcijskog nadzora. Za sve obveznike kod kojih je utvrđeno neregularno poslovanje, primjenjuju se kaznene mjere od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata", navodi se u saopštenju.

U cilju preventivnog djelovanja, unapređenja komunikacije i jačanja odnosa povjerenja između Poreske uprave i poreskih obveznika, apelujemo na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke o ostvarenim prihodima, kako bi legalno poslovali i time stvorili pozitivan ambijent na tržištu Crne Gore, ravnopravne uslove poslovanja i doprinijeli suzbijanju sive ekonomije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT