Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Poslanici usvojili rebalans budžeta i set zakona potrebnih za realizaciju programa ,,Evropa sad 2“

06.09.2024 19:43h

Foto: Skupština

Poslanici su večeras izglasali rebalans budžeta, kao i set zakona predviđenih Fiskalnom strategijom na osnovu kojih bi od oktobra građani trebalo da prime veće zarade na račun umanjenja doprinosa za PIO, te kojima će se obezbijediti dodatni prihodi na račun toga.

Ministar finansija Novica Vuković je objasnio da ovaj rebalans tretira uvećanje zarada za prosvjetu, nedostajuća sredstva za subvencije poslodavcima koji upošljavaju osobe sa invaliditetom, za kamate, adaptaciju skladišta za rezerve nafte i isplatu potraživanja za bivše radnike ,,Radoja Dakića“ te uključuje i raspodjelu sredstava za nove resore. Naglasio je da kapitalni budžet nije smanjen, već da su tri miliona eura preusmjerena Ministarstvu odbrane zbog obaveza prema NATO.

Boris Mugoša (SD) je ocijenio da ovo nije tehnički, već suštinski rebalans, problematizujući deficit koji će biti uvećan za 1,4 miliona, te ogromne troškove ugovora o djelu i konsultantskih usluga, reprezentacije i službenih putovanja.

Setom zakona predviđeno je ukidanje dijela doprinosa za PIO na teret poslodavca i umanjenje na teret zaposlenih, uvođenje PDV-a na knjige, kulturne sadržaje, onlajn trgovinu, na prihode od interneta, onlajn igrica i dobitaka od igara na sreću, prihoda od dodatnih djelatnosti, te rada kod dva ili više poslodavca. Uvedena je i nova stopa PDV-a od 15 odsto koja će ujednačeno tretirati smještaj i hranu u ugostiteljskim objektima. Proširen je akcizni opseg i uvedena akciza na ,,mirna“ vina koja će u punom iznosu od 25 centi po litru tangirati Plantaže, dok će mali vinari plaćati polovinu tog iznosa. Skupština je usvojila i izmjene zakona o porezu na dobit pravnih lica, te o otpisu kamate na poreske obaveze, ukoliko se plati glavni dug.

Dejan Đurović (NSD) je kazao da ovo nijesu novi porezi, već pokušaj uvođenja u legalne tokove, što nijesmo imali do sada, dodajući da se porez mora plaćati.

Mugoša je ukazao da se za prevenciju i edukaciju protiv zavisnosti od kockanja ne radi ništa, ocjenjujući da bi trebalo oporezovati priređivače igara, a ne građane. Smatra da će biti problema u primjeni zakona u dijelu oporezivanja građana za dobitke, te da nije siguran da će dovesti do planiranih rezultata.

Momčilo Leković (Demokrate) je kazao da je u Crnoj Gori registrovano 1.019 kladionica, od čega je samo u Podgorici 338. Ukazao je da kockanje uništava porodice, te da to nije ni zabava ni razonoda, a da je sam naziv ,,igre na sreću“ manipulativan.

Ministar finansija Novica Vuković je kazao da 41 odsto igrača ostvaruje dobitak ispod deset eura, te da se za njih se ne može ni reći da su dobitnici. Vlada je naknadno odlučila da se ovaj porez ne odnosi na dobitke ispod 300 eura.

"Ne bi dobit kompletne industrije bio na tom nivou da su igre na sreću zaista to i da su dobitnici na tom nivou. Od ukupnog broja učesnika, samo jedan odsto zaista dobije",kazao je Vuković dodajući da će se ovaj dio zakona primjenjivati zajedno sa Zakonom o igrama na sreću kojem takođe slijede izmjene.

Igrači će biti identifikovani, čime će se spriječiti i klađenje maloljetnika, objasnio je Vuković dodajući da se time poštuju i preporuke Svjetske banke.

Povećanje PDV-a 

Zoja Bojanić-Lalović (DPS) je problematizovala povećanje PDV-a na knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice, ocjenjujući da to pokazuje loš odnos prema kulturi.

Nikola Milović (DPS) tvrdi da će uvođenjem jedinstvene stope u turizmu na 15 odsto dovesti do toga da Crna Gora kao destinacija iduće godine bude još skuplja nego ove.

Mugoša je kazao da se u predizbornom periodu građanima obećava veća plata, ali im se ne govori da će ,,to što će im dati, uzeti na drugoj strani“.

"To je ruka u džepu građana. Nemojmo da slavimo PDV, mi počinjemo da živimo u paralelnoj realnosti, ja čujem izlaganja kako je to super što će knjige i ulaznice, smještaj u hotelima biti skuplji", kazao je Mugoša.

Dodao je da nam je stopa od sedam odsto na hotelski smještaj bila jedina konkurentna prednost, imajući u vidu gubitak avio-dostupnosti i nedovoljno razvijenu infrastrukturu.

"Imamo veću stopu od Hrvatske, Albanije, Srbije, Makedonije. Pucamo u skoro jedinu nogu koji imamo. Centralna banka navodi da će se potencijalno ugroziti turistička privreda, a zbog njenog uticaja na budžet, time i budžet. Recite mi logiku za ovu mjeru imajući u vidu koliko su to sitne pare u budžetu", naveo je Mugoša.

Raspravu poslanika parlamentarne većine i opozicije obilježile su politička prepucavanja o brojnim temama van planiranog dnevnog reda. Bilo je i međusobnih optužbi ko je koliko opteretio građane nametima i zaduženjima. Nikola Rovčanin (Demokrate) je ocijenio da država sada mnogo više daje građanima, nego što uzima, dok je Mihailo Anđušić (DPS) kazao da se od smjene vlasti, država zadužila više nego DPS za 30 godina.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT