Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ UPRAVE ZA CARINU

Za osam mjeseci naplaćeno 853 miliona eura prihoda

06.09.2024 09:28h

Foto: Pixabay

Uprava carina je za prvih osam mjeseci ove godine ostvarila bruto naplatu prihoda od 853 miliona eura, što je 72 miliona eura, ili devet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Plan prihoda za period januar-avgust ove godine premašen je 21 milion eura, odnosno tri odsto", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Uprava carina je, kako su saopštili njeni predstavnici, za prvih osam mjeseci ove godine ostvarila značajan rast naplate carinskih prihoda, čime doprinosi uvećanju ukupnih budžetskih prihoda.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, kod svih vrsta dažbina ostvaren je rast naplate prihoda.

Najznačajniji rast prihoda ostvaren je po osnovu akcize, koja je naplaćena u iznosu od 246,8 miliona eura, što je u odnosu na isti prošlogodišnji period više 34,4 miliona eura, ili 16 odsto.

Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu ostvarena je bruto naplata u iznosu od 564,5 miliona EUR, dok je naplata po osnovu carine iznosila 39,5 miliona eura.

"Naplata poreza na kafu iznosila je 1,8 miliona eura, a ostali prihodi naplaćeni su u iznosu od 102 hiljade eura", precizirali su iz Uprave.

Ukupno ostvarena naplata carinskih prihoda za avgust iznosila je 129,58 miliona eura, čime je ostvaren plan naplate prihoda za taj mjesec, a što je u odnosu na isti period prošle godine više 13,91 milion eura, odnosno 12,03 odsto.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT