Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ROK ŽALBE TRI DANA

Dodik nakon otkazanog ročišta u Sudu BiH: Tražimo da se suđenje premjesti, ovo je politički proces

06.12.2023 16:44h

Foto: EPA EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsjednik Repuplike Srpske Milorad Dodik obratio se medijima nakon otkazanog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine te je ponovio ranije stavove kako je riječ o političkom procesu protiv njega.

Dodik je pred zgradom Suda BiH obrazložio i zašto je ročište tj. glavni pretres otkazan.

"Ovo je politički proces. Zakon je dao nama pravo da tražimo da se premjesti suđenje. Vijeće Suda je reklo da odbija naš zahtjev i rekli su nam da imamo tri dana žalbe. To ističe u ponedjeljak i žalićemo se tačno tad na kraju radnog vemena ako treba. Ovo dokazuje više o slabostima sistema nego o nekoj mojoj krivici. Nije ni počela rasprava jer je moj tim uložio zahtjev da se premjesti suđenje. Sudija je bio korektan i uvažio činjenice", rekao je Dodik te je prozvao i Kristijana Šmita i ambasadora SAD-a Majkla Marfija nazvavši ih "smradom" i "kretenom".

Poručio je kako su oni ljudi izvan sistema BiH.

"U RS-u niko to ne koristi niti čita, ako koristi. Radi se o ljudima izvan sistema koji pokušavaju da se nameću sa legalno izabranim organima na nivou BiH. Oni skrnave sve ovo i nemoj da niko misli da ovaj proces i naš dolazak predstavlja priznanje ovako neustavnog i nezakonitog procesa i kolonijalnog ponašanja", ističe Dodik.

Poručio je i kako ova zemlja pripada svim građanima.

"RS je u ustavnom poretku BiH i pristajemo na ustavnu BiH. Na Šmitovu ne. Ako nas budu tjerali, istjeraće nas iz BiH. Ovakvim ponašanjem da jedan Šmit odlukom mijenja zakon i dovodi do sudskog procesa, ne možete naći nigdje u svijetu. Ako neko misli da je ovo pravno ispravan proces, grdno se varaju. RS se neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvataju ovdje u FBiH. Kolonijalna uprava je davno prošla", mišljenja je predsjednik RS-a.

Na kraju, poručio je kako zvaničnici RS-a imaju dokaze da predstavnici Američke ambasade u BiH posvećuju Tužilaštvo BiH i sugerišu u kojem pravcu predmeti trebaju ići.

"Enormna zavisnost od visokog predstavnika ne donosi ništa dobro BiH i bilo kome. Američki predstavnici posjećuju Tužilaštvo i daju sugestije šta treba da se uradi. Imamo dokaze za to. Imamo ljude koje smo dokumentovali. Sve u svoje vrijeme. Javnosti ću poručiti. Nemojte se igrati sa RS-om. Mi ne prihvatamo Šmita, ne prihvatamo ponašanje ambasadora Marfija. Ne prihvatamo BiH izvan ustava. Ne namećem ja nikome ništa", zaključio je Dodik.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT