Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAVJETI STRUČNJAKA

Bolove u leđima spriječite uz ovih šest jednostavnih koraka

27.11.2023 09:26h

Foto: Pixabay

Implementacija malih i svakodnevnih navika dovodi do smanjenja bolova u leđima.

Kada je riječ o ublažavanju boli u leđima, posebno za one koji imaju sjedeći način života ili dižu težak teret, jedan od uobičajenih savjeta okoline je da odemo doktoru ili uzmemo tabletu protiv bolova.

Iako su za ublažavanje bola u nekim okolnostima zasigurno potrebne ozbiljnije mjere kao što su posjeta doktoru specijalisti, operacija ili fizikalne terapije, veoma je važno uzeti u obzir naizgled male navike koje mogu bol i nelagode u ovom dijelu tijela značajno smanjiti te konačno, poboljšati držanje cjelokupnog tijela.

"Implementacija malih i svakodnevnih navika, dovodi do smanjenja bolovima u leđima", kaže doktor Dallas Reynolds, stručnjak za kičmu koji s drugim specijalistima predlaže sljedeće navike koje će pomoći u liječenju, prevenciji i ublažavanju boli u leđima.

Započnite dan s nekoliko minuta laganog istezanja

Istezanje je odličan način za početak dana.

"Nakon što ste relativno mirni cijelu noć, jednostavni, nježni pokreti mogu poboljšati protok krvi i pokretljivost zglobova. Nježno i polako pomičite tijelo (izbjegavajte nagle pokrete) i usredsredite se na istezanje kičme i duboko disanje", savjetuje Rachel Tavel, fizikalna terapeutkinja.

Naime, jedan od razloga zašto ljudi razviju bol u leđima taj što imaju ograničenu pokretljivost ili slabost u svom tijelu.

Birajte obuću s nižim potpeticama

Kada je riječ o odabiru obuće, odlučite se za udobnost pred stilom. Cipele s visokom petom mogu povećati pritisak na leđima te promijeniti hod i stav.

"Ako ne nosite odgovarajuću obuću ili su vaše cipele stare i iznošene, to može stvoriti devijacije u vašem hodanju stvarajući veći stres na zglobove, što može pogoršati bol u leđima", kaže Reynolds.

Hodajte 10 minuta

Hodanje nije samo dobro za zdravlje srca, već pruža olakšanje i bolnim leđima.

"Ako pripadate onoj grupi koja se često, zbog načina života susreće s bolovima u leđima, pronađite vrijeme za laganu šetnju svakog dana", kaže dr. Kevin Lees dodajući da hodanje pomaže oslobađanju napetosti u leđima.

Promijenite položaje

Dugo sjedenje ima brojne negativne posljedice, uključujući i izazivanje bolova u leđima.

"Čim primijetite da se pomičete na stolici, to je jasan znak da vam je potrebno ustajanje i razgibavanje", kaže Lees.

Ustanite i istegnite se tokom svakog sata sjedenja. Ista pravila vrijede ako stojite. Promijenite pozicije svakih 20 do 30 minuta.

Duboko dišite

Duboko disanje može značajno smanjiti stres i regulisati nervni sistem. Isto tako, može blagotvorno djelovati na bolna leđa.

"Kad god imate slobodan trenutak u danu, osvijestite svoje disanje. Ako je plitko, produbite ga. Dišite iz dijafragme pet do 10 puta", savjetuje Travel.

Promijenite poziciju spavanja

Dok su madrac i jastuk koji zadovoljavaju vaše potrebe za udobnošću, ključni za smanjenje bolova, tako je i vaša pozicija za spavanje.

"Ako spavate na stomaku, stvorićete više stresa na leđima. Zato, pokušajte pri lijeganju u krevet, leći na bok ili na leđa", kaže Reynolds te savjetuje da među koljena stavimo jastuk koji će kičmu staviti u neutralan položaj i smanjiti stres nad zglobovima kukova i leđa, piše Živim.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT