Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SADRŽI POVEĆU KOLIČINU NITRATA

Budite pažljivi sa ovim povrćem, puno je pesticida i otrova

02.03.2024 20:14h

Foto: Pixabay

"Rano" povrće i voće nose sa sobom jedan zdravstveni rizik, a to je da sadrže poveću količinu nitrata.

Proljećna sezona je već počela, i na pijacama i u marketima pojavile su se prve glavice mladog kupusa koji je sjajan za salatu uz skoro svako jelo. Ipak, morali bismo biti obazrivi kada je biranje mladog kupusa u pitanju.

Nitrati su hemijska jedinjenja koja se dodaju voću i povrću da plod što prije sazre. Problem je kada ova hemija prodre u namirnicu, koja tada postaje opasna po zdravlje. Kod mladog kupusa, nitrati se najviše nakupljaju u korijenu i površinskim listovima, a najmanje u samoj sredini glavice.

Zato stručnjaci apeluju da nikako ne jedete korijen, koji mnogi vole da grickaju kada "izdube" glavicu.

Ako kuvate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove, velika je mogućnost da sadrži nitrate.

Koja količina nitrata je opasna?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, "bezbjedan" unos nitrata je 5 mg dnevno na kilogram tjelesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška na primjer 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svježeg kupusa (naravno, ako uklonite korijen i površinske listove, količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje). Međutim, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa "nakljukana hemijom". Jednostavno treba biti obazriv sa plodovima koji su hranjeni organskim i mineralnim đubrivima kako bi brže rasli i bili veći.

Zato stručnjaci savjetuju sljedeće:

Prilikom izbora kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo da miriše baš tako, na kupus. Spoljni listovi povrća moraju da budu netaknuti, bez oštećenja, da budu karakterističnog oblika i boje (bijela, zelena ili ljubičasta). Spoljno lišće ne bi trebalo da bude osušeno, a kod bijele i ljubičaste sorte, ovo lišće bi trebalo i da se "sija".

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT