Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OBRATITE PAŽNJU

Četiri razloga zbog kojih ste uvijek neraspoloženi

27.02.2024 10:51h

27.02.2024 10:51h

Foto: Arhiva/Pixabay

Normalno je da imate dane u kojima ste raspoloženi, ali kada se to nastavi tokom nekoliko dana ili sedmica, može biti neugodno ne samo za vas, već i za one oko vas.

Iako postoje slučajevi kada na raspoloženje utiče loše mentalno zdravlje, postoji nekoliko drugih razloga koji se mogu riješiti bez stručne pomoći, piše klix.ba.

Ovi stručnjaci dijele pravi razlog vašeg lošeg raspoloženja i savjete kako pobijediti "blues".

Vaša crijeva

Ono što se dešava u vašem stomaku može imati veliki uticaj na to kako se osjećate. Istraživanja pokazuju da postoji ogromna veza između zdravlja crijeva i regulacije raspoloženja, koja se uspostavlja pri rođenju.

Na mikrobiom crijeva (zbirku mikroorganizama koji žive u našem probavnom traktu) utiču faktori kao što su tip rođenja, dojenje i genetika, a svi oni igraju ključnu ulogu u ranom razvoju imunološkog sistema i crijeva.

"Osa mozga" crijeva je dvosmjerni komunikacijski put između crijeva i mozga. Istraživanja su pokazala da neravnoteža u mikrobiomu crijeva može dovesti do povećanog nivoa upale i promjena u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina, koji je ključan za regulaciju raspoloženja.

Jutarnja rutina

Način na koji započnete dan može uticati na vaše raspoloženje. Žuriti kroz jutarnje aktivnosti može povećati nivoe kortizola, zloglasnog hormona stresa.

Podrazumijeva se da provjeravanje telefona, vijesti ili društvenih mreža u krevetu nakon što se probudite ne doprinosi dobrom jutarnjem raspoloženju.

Umjesto da prvo provjerite svoj telefon, zašto ne biste započeli sa inkorporacijom svjesnih vježbi poput istezanja ili dubokog disanja kako biste postavili pozitivan ton za dan?

Nedostatak sna

Iako će nedosljedno spavanje tokom vremena bez sumnje uticati na vaše raspoloženje, vrijeme vašeg sna takođe igra veliku ulogu.

Cirkadijalni ritam, unutrašnji biološki sat našeg tijela, igra ključnu ulogu u regulaciji različitih fizioloških procesa, uključujući cikluse spavanja i buđenja i proizvodnju hormona.

Održavanje uravnoteženog cirkadijalnog ritma ključno je za opštu dobrobit, a poremećaji mogu imati značajne efekte na raspoloženje.

Istraživanja pokazuju da neravnoteža u cirkadijalnom ritmu, često uzrokovana nepravilnim obrascima spavanja ili nedostatkom sna, može dovesti do povećanog nivoa stresa, razdražljivosti i negativnog jutarnjeg raspoloženja.

Držite se istog vremena spavanja i buđenja i osigurajte da se pravilno opustite prije spavanja, kako biste promovisali zdrav cirkadijalni ritam.

Unos kofeina

Svi znamo onu osobu koja se ne osjeća dobro dok ne popije jutarnju kafu. Međutim, ako ste zavisnik od kofeina, to može poremetiti vaše raspoloženje.

Ako je odustajanje od kafe jednostavno previše za razumjeti, pokušajte popiti kafu nakon jela, umjesto prije doručka. Prazan stomak pojačava efekte kofeina i može dovesti do ozbiljnijih energetskih skokova i padova izazvanih kofeinom.

Istraživanja sugerišu da konzumiranje kafe na prazan želudac može dovesti do povećane anksioznosti i nervoze.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT