Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU

Dva razloga zašto se ujutru budimo sa bržim otkucajima srca

07.12.2023 06:39h

Foto: Pixabay

Ako se ujutro probudite sa bržim otkucajima srca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

Prema Majkl J. Bla, direktoru kliničkog istraživanja u „Johns Hopkins Ciccarone Centru“ u Merilendu, palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi što predstavlja preuranjene otkucaje srca. Oni takođe mogu biti trajni, potencijalno ukazujući na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupe od normalnog tempa. To može značiti otkucaj koji se dešava brže od normalnog, sporije od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći da otkrijete neka druga zdravstvena stanja.

Jedno od osnovnih stanja koje može izazvati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Pojavljuje se kada disanje prestane dok spavate. Ovo se dešava kada mozak ponekad ne uspije da pravilno komunicira sa mišićima koji regulišu disanje.

Češće, međutim, apneja u snu može biti povezana sa obrascima opuštanja mišića u zadnjem dijelu grla, što može dovesti do sužavanja disajnih puteva. Takvo suženje može dovesti do pada unosa vazduha i pada nivoa kiseonika u krvi.

Pad nivoa kiseonika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući refleks gušenja. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi iz sna, makar samo na trenutak. Kao rezultat toga, postoji loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

Apneja u snu je veoma česta, posebno među ljudima koji imaju prekomjernu težinu, a osjećaj palpitacije nakon buđenja može potencijalno da ukazuje na apneju u snu.

Međutim, ubrzani rad srca pri buđenju može biti posledica i drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije mogu nastati zbog jednostavne promjene položaja tokom spavanja. Alternativno, oni mogu biti rezultat promjena u spavanju takozvanog autonomnog tonusa pojedinca, 24-časovnog napora nervnog sistema da održava tjelesne funkcije automatski, čak i dok spavate.

Međutim, najčešći uzrok bržeg otkucaja srca tokom buđenja je apneja u snu. Pošto je to ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da posjetite kardiologa kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman, prenosi Klix.ba.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT