Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

STRUČNJACI DALI ODGOVOR

Kako gazirana voda utiče na naše zdravlje

10.02.2024 12:24h

Foto: Pixabay

Gazirana voda je dobar izbor za one koji ne vole običnu vodu, a da li je zdravija?

Da li je gazirana voda dobra kao i obična? Prema Ronaldu Moganu, profesoru na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj, odgovor je: „ni blizu“.

„Gazirana voda ima zanemarljiv uticaj na hidrataciju tijela u odnosu na običnu vodu“, rekao je profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. godine koja je upoređivala hidratantne efekte različitih napitaka.

Međutim, dijetetičar i nutricionista Jen Baum kaže da gazirana voda može da bude odličan izbor za svakoga ko nije ljubitelj obične vode.

„Radije bih da se ljudi hidriraju pićima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tečnosti tokom dana“, ističe ona za „BuzzFeed“.

Da li gazirana voda oštećuje zube?

Nažalost, kada su u pitanju zubi, stomatolog Keris Monkajo ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljen-dioksid u ugljenu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, objasnio je on, prenosi Index.hr.

„Gleđ je spoljašnja zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna gleđ ugrožena, to dovodi do niza problema sa zubima, kao što su karijes ili pojačana osjetljivost“, zaključio je Monkajo.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT