Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Kako se riješiti bolova u ruci ako stalno radite za kompjuterom ili laptopom?

19.11.2023 11:34h

Foto: Pixabay

Vrlo velik broj nas svoje radne dane provodi za računarom. Takav način života sa sobom donosi i posljedice koje vrlo često najčešće osjećamo u dominantnoj ruci, odnosno onoj kojom se najčešće služimo pri rukovanju mišem.

S obzirom na to da to postaje sve veća boljka modernog društva, odgovore donosi fizioterapeutkinja Ana Zakojč koja pojašnjava zašto dolazi do bolova u ruci i kako možemo pomoći umanjiti bolove, ali i dugotrajne posljedice.

Tokom svakodnevnog višesatnog rada na računaru dolazi do prekomjerne aktivnosti ruke, a svaka aktivnost tokom koje ponavljamo iste pokrete (npr. savijanje i ispružanje ručnog zgloba i prstiju dok držimo miš ili tipkamo po tastaturi ili rotacija podlaktice) može uzrokovati sindrome prenaprezanja.

Sindromi prenaprezanja su poremećaji koji uzrokuju bolove u zglobovima i mišićima, razvijaju se kroz duži vremenski period.

To su zapravo oštećenja tetiva, mišića i živaca, a glavni uzrok im je prekomjerna aktivnost i ponavljajući pokreti.

Sindromi prenaprezanja lakta i podlaktice liječe se PRICEMM tretmanom (protection, rest, ice, compression, elevation, medications i modalities), pojašnjava fizioterapeutkinja.

Kako dalje dodaje, najčešće oboljenje je sindrom karpalnog kanala. Nastaje usljed ponavljajućih pokreta u ručnom zglobu (rad na tastaturi i sl.) pritiskom na živac medianus u ručnom zglobu i manifestuje se poremećajem osjećaja (parestezije) koji se javlja u obliku pečenja, mravinjanja, trnaca i osjećaja probadanja, najčešće od palca do domalog prsta, a povremeno se širi i u dlan i prste ili prema laktu i ramenu.

Kako sebi možemo pomoći?

Spojem vježbi i adekvatnim predmetima u našem radnom okruženju možemo smanjiti bolove, ali i uticati na njihovu prevenciju još prije nego što se oni pojave.

Evo šta predlaže fizioterapeutkinja:

Vježbajte ruku svakih sat vremena na radnom mjestu

Preporučuje se primjenjivati program vježbi na radnom mjestu, svakih sat vremena, u trajanju 5 – 10 min, ustati, prošetati, napraviti vježbe istezanja i jačanja određenih mišića.

Tako poboljšavate cirkulaciju i opuštate mišiće. Ako je moguće, poželjno je raditi i češće pauze od 30 – 60 sekundi svakih 10 - 15 minuta pa, na primjer, malo istegnuti ručne zglobove i opustiti prste.

Dakle, možete naprosto stisnuti šaku na nekoliko sekundi pa opustiti prste, i tako u nekoliko ponavljanja. Takođe možete raditi vježbu u kojoj ćete svaki prst šake spojiti s palcem, takođe u nekoliko ponavljanja. Dobro je i kružiti ručnim zglobom, pa šaku usmjeriti prema gore, dolje, lijevo i desno. Može pomoći i stiskanje loptice.

Prilagodite svoje radno okruženje

Veoma je važno prilagođavanje i povećanje udobnosti radnog mjesta, a to uključuje ove aspekte

-Ergonomska stolica (podesiva) – kad sjedite, stopala neka budu ravno na podu ili na osloncu, kičma u uspravnom položaju, glava u liniji s torzom ili malo nagnuta naprijed, laktovi blizu tijela savijeni 90 do 120 stepeni, ramena opuštena. Pravilnim sjedenjem rasterećujemo zglobove i pozicioniramo ih u normalni položaj

-Ispravan nagib tastature – kad tipkate, podlaktice bi trebale biti paralelne s podom

-Adekvatan miš – ne prevelik, mora dobro ležati u ruci

Najbolji oblik zaštite je prevencija. Ispravnim preventivnim mjerama i usvajanjem zdravog načina života sprečava se nastanak oštećenja zdravlja i omogućava dijagnostifikovanje bolesti u početnoj fazi.

Zato je važno na vrijeme prepoznati simptome kao što su bol, slabost mišića, oteklina, ograničena pokretljivost zglobova i trnci, ispravno dijagnostifikovati bolest i krenuti s liječenjem kako bi se izbjegle dalje komplikacije, zaključuje fizioterapeutkinja Ana Zakojč, piše Zadovoljna.hr.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT