Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UMJERENO GA UZIMAJTE

Ovaj lijek protiv bolova može izazvati srčani i moždani udar ako se dugotrajno koristi

23.02.2024 18:07h

Foto: Arhiva/Pixabay

Mnogi se oslanjaju na lijekove protiv bolova za razne bolesti i povrede. Uobičajeni problemi poput glavobolje, bolova u leđima i temperature mogu se ublažiti uzimanjem tableta poput paracetamola i ibuprofena.

Iako su sigurni za korišćenje u skladu s uputstvima na pakovanju, istraživanja su pokazala da postoji rizik od njihovog redovnog uzimanja, piše klix.ba.

Donedavno se smatralo da je paracetamol potpuno siguran lijek za pacijente s visokim krvnim pritiskom. Međutim, studija iz 2022. pokazala je da dugotrajna upotreba paracetamola može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među osobama s hipertenzijom.

Učinak na krvni pritisak sličan je učinku nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAID), poput ibuprofena, rekli su istraživači.

Kao dio studije koju je sproveo tim s Univerziteta u Edinburgu, 110 pacijenata s istorijom visokog krvnog pritiska dobijao je ili jedan gram paracetamola četiri puta dnevno ili odgovarajući placebo tokom dvije sedmice. Četiri grama paracetamola dnevno rutinski je propisana doza u bolesnika s hroničnom boli. Svi pacijenti su primili oba tretmana. Oni kojima je propisan paracetamol zabilježili su značajan porast krvnog pritiska u poređenju s onima koji su uzimali placebo.

Ovaj porast bio je sličan onom uočenom kod nesteroidnih protivupalnih lijekova i moglo bi se očekivati da će povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 odsto. Stoga je tim rekao da pacijentima koji imaju dugoročni recept za lijekove protiv bolova treba dati najnižu učinkovitu dozu kroz najkraće moguće vrijeme.

Profesor Džejms Dir (James Dear), voditelj kliničke farmakologije na Univerzitetu u Edinburgu, objasnio je: "Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišćeniji lijek u svijetu, povećava krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčani i moždani udar."

Profesor Dir je rekao da bi ljekari i pacijenti trebali zajedno razmotriti rizike u odnosu na koristi, posebno kada su pacijenti u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.

"Ukratko, pokazali smo da dvosedmično liječenje paracetamolom povećava krvni pritisak kod pacijenata koji imaju hipertenziju", rekao je.

Međutim, glavni istraživač i ljekar Ian Mekintajer (Iain MacIntyre), konsultant za kliničku farmakologiju i nefrologiju, rekao je da ljudi koji s vremena na vrijeme koriste paracetamol ne bi trebali brinuti.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT