Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BEZAZLENO ILI NE

Pričate u snu? Saznajte šta vam tijelo zapravo poručuje

11.02.2024 17:18h

Foto: Arhiva/Pixabay

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom, piše klix.ba.

Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste željeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno razumjeti što spavač govori. Međutim, katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifruju. Dok ih slušate, činiće vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

"Prema mom iskustvu, pričanje u snu može biti povezano sa preopterećenošću nervnog sistema koji nastaje zbog prekomjernog gledanja u ekrane prije spavanja ili poveće količine ispijenog kofeina tijekom dana", kaže dr. Nerina Ramlakhan, terapeutkinja i stručnjak za probleme spavanja.

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, to može biti i zbog sljedećih razloga:

- određenih ljekova

- emotivnog stresa

- temperature

- mentalnih poremećaja

Takođe, do pričanja u snu može doći kod osoba koje su prema sebi stroge, odnosno, kod onih koji pred sebe stavljaju jako puno obveza, perfekcionisti, ali koji često ne izgovaraju na glas ono što žele reći.

Tada se događaju situacije da to "izađe" tokom sna, dodaje uz napomenu da su zapadnjački narodi hronično neispavani.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT