ADVERTISEMENT

PREDNOSTI OVIH PROIZVODA SE NE MOGU PRECIJENITI

Prednosti svakodnevnog konzumiranja orašastih plodova

01.02.2023 07:04h

Foto: Pixabay

Orašasti plodovi su prisutni u ljudskoj ishrani od davnina. Vrste orašastih plodova imaju određene razlike. Ipak, prednosti ovih proizvoda ne mogu se precijeniti. Uvijek treba zapamtiti o normi i umjerenosti.

Orah

Najpristupačniji i najkorisniji može se nazvati orahom. Sadrži red veličine više antioksidanata od drugih. Bogat je jodom, koji pomaže u prevenciji bolesti štitne žlijezde. Svakodnevna upotreba smanjuje rizike povezane sa bolestima srca i krvnih sudova. Pozitivan efekat je zbog prisustva vitamina C, A, E, grupe B, gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, korisnih masnih kiselina itd.

Lješnik

Ima veliku energetsku vrijednost. Na 100 grama oko 700 kalorija. Sadrži i neophodne vitamine i minerale. Preporučuje se kod povećanog mentalnog stresa, hroničnog umora, a takođe i za poboljšanje imuniteta. Pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i metabolizma.

Bademi

Bademi djeluju kao antioksidans. Preporučuje se za bolesti želuca i crijeva, visok holesterol, oštećenje vida. Blagotvorno deluje na jetru, žučnu kesu i bešiku. Ima visok sadržaj vitamina E.

Indijski orah

Zasićuje masnim kiselinama, jača sudove mozga i srca, pozitivno utiče na funkcionisanje imunog sistema, kao i na zubnu gleđ.

Pistaći

Pistaći zbog prisustva tanina u svom sastavu, imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Podstiče uklanjanje teških metala i toksina. Preporučuje se i kod smetnji u varenju i tokom perioda oporavka nakon bolesti.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT