Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OBJASNILI STRUČNJACI

Sjedenje prekrštenih nogu oštećuje krvne sudove

28.03.2023 21:40h

28.03.2023 21:40h

Foto: Pixabay

Većina ljudi ima naviku da sjedi prekrštenih nogu. Za početak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekrštenih nogu može povećati neusklađenost kukova, gdje je jedan viši od drugog. Takođe mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne sudove u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Bolesti srca

Većina studija sugeriše da je prekrštanje nogu u koljenima mnogo gora opcija od prelaska nogu u gležnjevima. Kako objašnjavaju stručnjaci za anatomiju, takvo sjedenje može da izazove povećanje krvnog pritiska usljed nakupljanja krvi u venama. 

Imajući to u vidu, prekrštene noge mogu povećati rizik od oštećenja naših krvnih sudova, ali i mnogih drugih bolesti srca i krvotoka.

Isto tako, stručnjaci objašnjavaju da što duže i češće sjedite prekrštenih nogu, veća je vjerovatnoća da imamo dugoročne promjene u dužini mišića i rasporedu kostiju u karlici. A zbog načina na koji je naš skelet ožičen, ukrštanje naših nogu takođe može izazvati neslaganje u kičmi i ramenima.

Centar gravitacije

Naime, položaj naše glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena na vratnim kostima jer kičma kompenzuje da zadrži naš centar gravitacije iznad karlice

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT