Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BROJNI BENEFITI

Znate li zbog čega biste svaki dan trebali popiti kašiku jabukovog sirćeta?

20.02.2024 10:48h

20.02.2024 10:48h

Foto: Arhiva/Pixabay

Jabukovo sirće ne sadrži hemikalije, a nastaje u procesu farmacije jabučnog soka uz pomoć bakterija sirćetne kiseline. Sirćetna i jabučna kiselina daće sirćetu karakteristični kisjeli i intenzivan ukus i miris, piše klix.ba.

Jabukovo sirće za liječenje bolesti počeo je koristiti još Hipokrat, 'otac medicine'. Od tada sve do današnjih dan ova je tečnost zlatne boje poznata zbog svog blagotvornog djelovanja na naše zdravlje.

Preporučena dnevna količina iznosi jedna čajna kašika, a s obzirom na to da ima prilično intenzivan ukus koji nekima ne odgovara, može se pomiješati s vodom. Osim toga, postoje i razni recepti za napitke s jabukovim sirćetom.

Što se zdravlja tiče, jabukovo sirće u narodu je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Evo kod kojih sve tegoba pomaže te bi svaki dan trebali popiti jednu čajnu kašiku jabukovog sirćeta.

Višak kilograma

Jabukovo sirće pomaže i kod mršavljenja. Ovo dokazuje i jedno istraživanje: učesnici koji su konzumirali su jabukovo sirće tokom dana prosječno su unosili 275 kalorija manje od učesnika iz testne grupe. Razlog tome je što jabukovo sirće pojačava naš osjećaj sitosti pa imate manju potrebu za hranom.

Bakterije i gljivice

U narodu je poznato kako jabukovo sirće djeluje protiv antifungalno i antibakterijski. Ovo sirće sadrži polifenole koji navodno vežu slobodne radikale i imaju protivupalno djelovanje. Jabukovo sirće se takođe oduvijek koristi za dezinfekciju rana i kože.

Probavni problemi

Jabučno sirće podstiče probavu, a ako imate osjetljiv želudac, kašika sirćeta na dan može riješiti tvoj problem. Sirćetna kisselina podstiče stvaranje sline, želudačne kisjeline te takođe probavnih sokova - tačnije probavnih enzima tripsina i lipaza. Probava će tako biti učinkovitija, a umanjiće se problem sa žgaravicom, zatvorom i nadutošću.

Nestabilan nivo šećera u krvi

Ako uživaš u hrani bogatoj ugljenim hidratima, a imaš povišen ili nestabilan nivo šećera u krvi, dobro je da uzimaš jabukovo sirće. Naime, sirće koji se konzumira u kombinaciji s ugljenim hidratima povećaće osjetljivost na insulin. Drugim riječima to znači da će insulin djelovati intenzivnije, a stanice će moći iskoristi više šećera i ugljenih hidrata. Rezultat toga biće taj da ćeš osjećati manje umorno i imaćeš više energije.

Česte prehlade i virusi

Osim navedenih vitamina i minerala, sirće sadrži i gvožđe, kalijum, bakrov silicijum te pektin. Radi toga je ova kisjelkasta tečnost savršen 'booster' našeg imuniteta. Najbolje je kombinovati zdravu ishranu uz konzumaciju jabučnog sirćeta – na taj ćeš način najviše učiniti za svoje zdravlje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT